Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, însoţit de prorectorii Mihaela Onofrei şi Corneliu Iaţu, a venit astăzi la Botoşani pentru a discuta cu primarul Cosmin Andrei, Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean şi deputatul Marius Budăi pe tema înfiinţării în municipiul reşedinţă de judeţ a unei filiale a universităţii ieşene. Tudorel Toader a anunţat că demersurile vizând autorizarea provizorie vor fi începute după data de 1 decembrie. Oficialul a arătat că 2000 de tineri din Botoşani sunt studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, număr ce demonstrează interesul major al tinerilor din judeţ pentru această instituţie de învăţământ superior.
„Noi trebuie să răspundem la interesul manifestat de tinerii din zona dumneavoastră. Vom întocmi dosarele necesare pentru autorizare provizorie a următoarelor specializări de la economie şi administrarea afacerilor, informatică, drept, psihologie, litere, filosofie. Fiecare facultate, la rândul ei, are mai multe specializări. Vorbim de învăţământ bugetat, de la buget”, a declarat Tudorel Toader. Potrivit oficialului, decanii facultăţilor din cadrul universităţii şi-au manifestat interesul şi disponibilitatea de a înfiinţa o filială la Botoşani. „După discuţia de astăzi (de la Botoşani – n.r.) ne-am consolidat voinţa comună de a proceda la autorizarea provizorie”, a precizat Tudorel Toader.
Dosarele vor fi depuse la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), după care va fi necesară o hotărâre de guvern. Conducerea universităţii ieşene a estimat că toate demersurile vor fi finalizate până în vara anului 2021, când va fi organizat concurs de admitere pentru tinerii care vor dori să urmeze o facultate la filiala botoşăneană a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Cursurile vor fi organizate la Colegiul Naţional „AT Laurian”.
„Vom avea studii universitare la Botoşani”
Cosmin Andrei şi Marius Budăi au arătat că acest demers nu este politic.
„Ştim cu toţii că în judeţul Botoşani avem şi tineri care pot să meargă oricând la facultate, dar poate familiile lor nu-şi permit să plătească deplasarea, cazarea şi aşa mai departe. Eu cred că este un demers extrem de important pentru judeţul nostru din punct de vedere social pentru aceşti tineri, care poate nu pot urma din cauza situaţiei materiale a familiilor cursurile superioare, dar este şi un demers care pe viitor va ajuta din punct de vedere economic judeţul Botoşani. Acolo unde sunt universităţi, acolo vin şi investitori”, a spus Marius Budăi.
Cosmin Andrei şi-a exprimat convingerea că această iniţiativă va avea finalitatea dorită. „Vom avea studii universitare la Botoşani. Sunt încântat că va veni Universitatea <Alexandru Ioan Cuza>, universitate pe care o apreciez pentru că eu am absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, ca a doua facultate, specializarea administraţie publică şi am avut oportunitatea să cunosc profesorii de la această facultate care sunt de o înaltă ţinută academică şi sunt convins că învăţământul superior de la Botoşani va fi la standardele cu care ne obişnuit universitatea care este cea mai veche din ţară”, a concluzionat Cosmin Andrei.