Acțiunea demarată astăzi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, și care a cuprins o percheziție la sediul unei instituții din Botoșani, a vizat de fapt reprezentanța Registrului Auto Român (RAR) și a presupus doar ridicări de documente. Asta pentru că, spun anchetatorii, acei intermediari care facilitau înmatricularea autoturismelor, pentru a primi mai repede șpaga, apelau la serviciile reprezentanțelor RAR din alte județe, acolo unde găseau loc. Așa au ajuns și la reprezentanța RAR Botoșani. Deocamdată, anchetatorii nu au niciun fel de suspiciuni vizavi de angajații acestei instituții întrucât acțiunea de astăzi i-a vizat în primul rând pe cei implicați în activitatea infracțională, care se derula în județul Suceava. Ulterior, după administrarea probelor, anchetatorii vor decide dacă se impune extinderea cercetărilor.
Potrivit unui comunicat de presă emis de DNA, structura centrală, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, de spălare a banilor și de constituire a unui grup infracțional organizat, presupus săvârșite în perioada 2018-2020. Astăzi, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 67 de locații situate pe raza municipiului București și a județelor Suceava, Bistrița – Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, din care nouă sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.
Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. În prezent, perchezițiile sunt aproape de finalizare, iar suspecții urmează să fie aduși la sediul DNA – Serviciul teritorial Suceava pentru audieri.