Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative, unitate de deschiderea căreia se leagă multe planuri în privinţa gestionării actualei pandemii, nu este racordat la reţelele de utilităţi. În aceste condiţii, nu se poate spune când noua unitate va putea deveni funcţională.
Pe 13 noiembrie, a fost semnat contractul pentru racordarea spitalului la reţeaua electrică. „Termenul de finalizare pentru branșamentul la curentul electric este de patru luni de zile, dar este un termen maximal, care poate fi devansat, dacă sunt furnizate transformatoarele şi dacă lucrurile decurg în mod firesc, ţinând cont că ne apropiem şi de un sezon rece, care ne poate împiedica să facem anumite lucrări acolo”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
În ceea ce privește branşamentul pentru energie termică, apă şi canalizare, proiectarea este finalizată şi în următoarele zile va fi demarată procedura pentru desemnarea constructorului. „Îmi doresc să avem utilitățile cât mai repede finalizate. Mai sunt și aspecte care țin și de acreditare, de obținerea avizelor de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică, ISU, tot ceea ce înseamnă funcționarea spitalului”, a explicat primarul.
Lucrările ar putea fi realizate într-o singură lună
În urmă cu câteva zile, Compania Naţională de Investiţii a transmis o adresă în care se arată că lucrările executate de firma Victor Construct pot fi finalizate într-o lună. În aceeaşi adresă se face referire şi la un tunel care să facă legătura între noul spital şi Spitalul de Recuperare. Cosmin Andrei a arătat însă că acest tunel nu va mai fi realizat, lucru convenit cu CNI, în urmă cu mai mult timp. „Vom face alimentarea celor care vor fi internaţi în spital într-un sistem de catering, şi nu mai avem nevoie de acel tunel de legătură. Probabil a fost o scăpare că ni s-a transmis în această adresă şi nevoia pentru acest obiectiv”, a menţionat Cosmin Andrei.
Primarul a dat asigurări că „nu sunt aspecte care să îngrijoreze”. „Accelerăm cât de mult putem, dar nu se poate ca, după un număr atât de mare de ani în care nu s-a făcut nimic, în două săptămâni să rezolvăm totul. De ce nu s-a făcut din timp, odată cu începerea construcţiei, este o întrebare la care eu nu vă pot răspunde, nu am fost decident pe acest subiect, şi, repet, am preluat lucrurile aşa cum sunt, nu vreau să mă plâng de o grea moştenire, încerc să rezolv lucrurile împreună cu colegii mei astfel încât să avem rezultate mai bune decât au fost până acum”, a concluzionat Cosmin Andrei.
Noul spital a fost realizat cu fonduri de la CNI
Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate. Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii. Dotările vor fi asigurate de CNI, dar şi de municipalitatea botoşăneană.
Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu, însă lucrările au început în noiembrie 2017. Noul spital se află lângă Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”.