Prefectul județului, Dan Nechifor, a convocat ieri o ședință de lucru pentru a analiza primele concluzii ale controlului efectuat în cadrul spitalelor, după tragedia de la Piatra Neamț. La discuții au participat membrii echipei de control, directorul Direcției de Sănătate Publică, Monica Adăscăliței, medicul Radu Malancea, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonelul Cristian Amarandei, directorul Spitalului Municipal Dorohoi, Valerian Andrieș, dar și președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici.
Probleme la evacuarea bolnavilor
„Au fost identificate anumite probleme care privesc în principal Spitalul Municipal Dorohoi și Secția de pediatrie referitoare la evacuarea bolnavilor, dar s-au găsit soluții care vor fi implementate în viitor”, a spus prefectul județului, Dan Nechifor. Astfel, planul de evacuare presupune utilizarea unor lifturi, în ambele unități. La Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, a arătat oficialul, nu s-au identificat probleme majore, dar trebuie efectuată o expertizare a instalației electrice și o intervenție pe palierele unde există probleme.
Sediul Colegiului Medicilor propus pentru găzduirea suspecților Covid-19
Tot în cadrul ședinței s-au discutat inclusiv despre identificarea unei clădiri în care să fie găzduiți pacienții suspecți de Covid-19, care până acum erau ținuți în corturi sau pe scaunele de pe treptele unității medicale. „În imediata apropiere a Unității de Primiri Urgențe există o clădire a Colegiului Medicilor, unde am primit asigurări din partea domnului manager că vom reuși, într-o perioadă foarte scurtă de timp, să ducem pacienții pentru ca aceștia să nu mai stea în acele corturi”, a spus prefectul Dan Nechifor.
Ventilatoare verificate tehnic
Tot în cadrul discuției s-a analizat și situația ventilatoarelor, care au generat începutul de incendiu de miercuri. „Trebuie studiată cartea tehnică a imobilului în care se precizează durata de funcționare. S-ar putea ca la acele ventilatoare să fi expirat durata normală de exploatare și atunci se va pune în discuție o eventuală înlocuire a acestora. Dacă nu, vor fi găsite alte soluții – senzori de prezență, temporizatoare, ș.a.m.d.. Soluții tehnice există”, a adăugat prefectul, care a menționat că s-a pus în discuție și o evaluare totală a instalației electrice de la spital pentru a verifica dacă aceasta a fost proiectată pentru a asigura puterea necesară în vederea funcționării la capacitate maximă a echipamentelor medicale de pe secția ATI.
Conducerea CJ anunță că va asigura sumele necesare
În acest context, președintele CJ Botoșani, Doina Federovici, și-a exprimat disponibilitatea pentru a asigura sumele necesare efectuării lucrărilor urgente, în condițiile în care Spitalul Județean de Urgență se află în subordinea CJ. „În momentul în care voi primi de la Spitalul Județean o situație a sumelor care ar trebui CJ să le pună la dispoziție, categoric voi avea discuții cu Direcția Buget Finanțe din CJ, mă voi sfătui și cu consilierii județeni și dacă va fi nevoie vom interveni și vom acorda sprijinul de care unitatea are nevoie”, a spus Doina Federovici.
Tragedie cu 12 morți
Controlul în spitale a fost dispus în urma tragediei de săptămâna trecută de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, erau în stare gravă. Ulterior, numărul victimelor a crescut la 12, după ce doi răniți grav au decedat zilele trecute. Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală. Marea majoritate a spitalelor din România sunt în curs de acreditare.