Începând de astăzi, cea mai mare unitate sanitară din Moldova rămâne fără manager. Medicul ortoped Radu Malancea şi-a înaintat demisia, aşa cum era preconizat, imediat după ce a obţinut un mandat de consilier judeţean.
Guvernul a adoptat, la începutul lunii aprilie, Ordonanţa de Urgenţă 40, care prevede că, pe perioada stării de urgenţă, Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale. În acest context, Radu Malancea a fost numit, temporar, pe perioada stării de urgenţă de către ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, manager la Spitalul Judeţean, în locul medicului Livia Mihalache, numită cu concurs. Ulterior spitalul a revenit, însă, în administrarea Consiliului Judeţean şi urmează ca, în contextul demisiei lui Malancea, preşedintele Consiliului Judeţean, Doina Federovici, să numească un nou manager.
„Consiliul Judeţean va fi cel care va numi un nou manager”
„Domnul doctor şi-a înaintat demisia, către DSP Botoşani. Noi am direcţionat-o către Ministerul Sănătăţii, având în vedere că dumnealui a fost numit prin ordin de ministru. Dumnealui este consilier judeţean şi automat este incompatibil cu funcţia de manager. Consiliul Judeţean va fi cel care va numi un nou manager, spitalul fiind în directa subordine”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.
Având un mandat din partea PNL Botoşani, medicul Radu Malancea ar fi fost, oricum, într-un dezacord politic şi ideologic cu actuala conducere a Consiliului Judeţean, care coordonează unitatea sanitară. Reprezentanţii CJ Botoşani au luat şi ei la cunoştinţă despre demisia medicului Radu Malancea.
Punct de vedere cerut din partea Consiliului de Administraţie al spitalului
În prezent, şeful CJ, Doina Federovici, a cerut un punct de vedere din partea Consiliului de Administraţie al spitalului vizavi de situaţia în care se află unitatea în acest moment. Şi asta pentru că înainte de schimbarea managerului care a ocupat funcţia prin concurs, au fost o serie de tensiuni în interiorul spitalului.
„Înainte ca doamna doctor să fie suspendată, un număr de aproape 400 de cadre medicale şi personal sanitar au înaintat către CJ şi CA al spitalului o petiţie în care acuzau că doamna manager (n.r. Livia Mihalache) nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile şi au cerut demisia domniei sale. Având în vedere această petiţie, am cerut un punct de vedere CA al spitalului, care va trebui să înainteze o propunere dacă doamna doctor rămâne în funcţie sau se propune revocarea domniei sale”, a declarat Doina Federovici.
Situaţia este cu atât mai complicată cu cât medicul Livia Mihalache a deschis şi o acţiune în instanţă, prin care contestă decizia ministrului Nelu Tătaru de a o suspenda din funcţie în primăvara acestui an. Aceasta a fost suspendată din cauza „managementului defectuos” pe perioada pandemiei.
Preşedintele CJ spune că pe data de 21 noiembrie, după ce demisia actualului manager va avea efect, aceasta va face o nominalizare pentru conducerea celui mai mare spital din judeţ şi al treilea, ca număr de paturi, din ţară.