Luni la prânz a avut loc tragerea la sorți a președinților și locțiitorilor secțiilor de votare.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Surprinzător sau nu, trei dintre președinții și un locțiitor al secțiilor de votare în care candidatul PNL la locale, Cătălin Flutur, a acuzat probleme privind consemnarea rezultatului votului se regăsesc și în conducerea secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. De această dată nu vor mai fi președinți, ci locțiitori, având astfel o responsabilitate și o implicare redusă în ceea ce privește numărarea voturilor și consemnarea corectă a rezultatelor în procesele verbale.
Responsabilii de nereguli nu au fost scoşi de pe liste
Extragerea acestora a fost posibilă pentru că președintele Biroului Electoral de Circumscripție a Municipiului (BECM), fosta judecătoare Dorica Țurcanu nu a solicitat, potrivit legislației electorale în vigoare, în termen de 48 de ore, scoaterea din Corpul experților electorali a celor care se făceau responsabili de eventuale nereguli. „E adevărat! Nu am făcut nicio hârtie către AEP. În nebunia de atunci când să facem, mai ales că ne-au și luat ștampila? La aia ne stătea nouă gândul?”, a declarat fosta judecătoare.
În aceste condiții, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a avut nicio pârghie pentru a-i sancționa pe cei care au greșit și au creat tot iureșul de la locale.
Primarii au cerut ca reprezentanţii AEP “să nu fie depresivi”
Problema calității conducerilor secțiilor de votare este una veche și fără o rezolvare imediată, deoarece, mai ales prin comune, numărul celor care cunosc cât de cât legislație, nu sunt înregimentați politic și care sunt înscriși în Corpul experților electorali este redus.
La întrunirile efectuate pentru pregătirile alegerilor de anul trecut, fostul și actualul primar al comunei Vorona, Mihai Ștefan, a solicitat reprezentantului AEP să nu-i mai fie trimişi în secţii preşedinţi şi vicepreşedinţi din alte comune, iar alți primari au cerut ca persoanele desemnate „să nu fie depresive”.
În ultimii ani a fost eliminat un singur președinte al unei secții de votare care a dat peste cap procesul verbal, întârziind astfel finalizarea centralizării rezultatelor.