Fermierii afectați de secetă mai au de așteptat. Guvernanții estimează că despăgubirile pentru seceta care a afectat culturile de primăvară se vor ridica la peste 1,2 miliarde de lei, dar banii vor fi plătiți la începutul anului viitor.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat că a notificat Comisia Europeană. „Am pregătit Ordonanţa de Urgenţă şi am notificat Comisia Europeană pentru acordarea despăgubirilor privind pagubele generate de secetă culturilor care au fost înfiinţate în primăvară, anul acesta. Este vorba din nefericire de 1,2 milioane hectare unde vom avea nevoie de peste un miliard de lei. Anul acesta vom primi toate cererile, iar plata, aşa cum am căzut de acord cu fermierii, o să o facem la începutul anului viitor. Trebuie să aşteptăm aprobarea Comisiei, precum şi resursele bugetare, pentru că aşa este corect, dacă am despăgubit pe cei care au fost afectaţi pentru culturile înfiinţate în toamnă trebuie să despăgubim şi pe cei care au fost afectaţi de secetă pentru culturile înfiinţate în primăvara acestui an”, a declarat Oros.
Restanțe și la plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă afectate de secetă
De asemenea, el a precizat că pentru rectificarea bugetară vor fi asigurate fondurile necesare pentru efectuarea plăţilor conform calendarului stabilit, respectiv 1,3 miliarde de lei de la bugetul naţional pentru plata finală a campaniei de anul acesta, 204 milioane de lei reprezentând diferenţa pentru seceta pedologică care a afectat culturile de toamnă.
APIA a plătit până în prezent 850 de milioane de lei pentru despăgubirea celor 27.861 de fermieri ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de secetă, pentru o suprafaţă de 1,11 milioane de hectare. Din suprafaţa de 1,2 milioane hectare afectată de seceta cu culturi de primăvară, cea mai mare parte a fost însămânţată cu porumb şi floarea soarelui.
O treime din suprafața arabilă a județului afectată
În județ, aproape o treime din suprafața arabilă a fost calamitată de secetă, arată datele Direcției pentru Agricultura Județeană (DAJ) Botoșani după controalele pe teren. Aproape toate comunele, orașele și municipiile care au în componența lor și terenuri agricole au depus notificări pentru acordarea de despăgubiri din cauza secetei care a calamitat producția agricolă. Doar patru comune nu au depus solicitări. Este vorba de Pomârla, Cristinești, Mihăileni și Ibănești, în rest toate unitățile administrativ-teritoriale declarând suprafețe calamitate, mai mici sau mai mari. Astfel au fost depuse solicitări pentru 124.000 de hectare, dar în urma verificărilor din teren s-a ajuns la o suprafață care se apropie de 90.000 de hectare, majoritatea din sudul și estul județului. Mai bine de jumătate, adică 50.000 de hectare au fost cultivate cu porumb, iar aproximativ 25.000 cu floarea-soarelui.