Înghițirea de corpi străini de către copii este cea mai frecventă cauză pentru care părinții cer ajutorul medicilor. Baterii, nasturi, monede, zaruri, capace, magneți, mărgele, fragmente de jucării, arcuri…și exemplele pot continua … par obiecte complet inofensive, însă în mâinile copiilor devin adevărate arme.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
„În primii ani de viață, instinctul celor mici este să ducă orice la gură. Toți pruncii iubesc lucrurile mici și colorate, se joacă cu ele și le înghit, blocându-și astfel căile respiratorii. Numai anul trecut, aproape 300 de copilași din județul Botoșani au ajuns la spital după ce au înghițit corpi străini. Potrivit datelor statistice oferite de Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, jumătate din numărul copiilor implicați anul trecut în accidente casnice au ajuns la spital după ce au înghițit diferite obiecte”, spune Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de urgență (ISU) Botoșani. În timp ce unele obiecte ingerate pot fi comestibile și nu creează probleme, altele, precum jucăriile, monedele sau unele obiecte din casă pot pune cu adevărat viața în pericol.
Campanie derulată lunar, pe data de 10
Aceste evenimente pot fi evitate urmând sfaturile prezentate în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulată în fiecare zi de 10 a lunii, de ISU Botoșani.
– Atenție la obiectele cu care se joacă copilul dumneavoastră și ce jucării primește!
– Nu lăsați jucării de dimensiuni mici în preajma copiilor! Producătorii menționează această recomandare chiar pe ambalaj!
– Nu lăsați niciodată medicamente, țigări, tutun, baterii și alte produse la îndemâna copiilor!
– Nu lăsați la îndemâna celor mici boabe de mazăre, fasole, porumb, orice fel de semințe (miez sau coji) – copilul mic bagă în gură obiectele mici și riscă să le aspire în căile respiratorii.
– Nu îi spuneți, niciodată, copilului dumneavoastră că pastilele sunt „bomboane” sau medicamentul sub formă de sirop este „dulceață”! În lipsa unui adult, ar putea să le caute și să le mănânce/bea.
– Nu depozitați niciodată medicamente, produse de curățenie sau substanțe chimice în apropierea hranei. Păstrați-le doar în ambalajele originale și asigurați-vă că cel mic nu are acces la ele.
– Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Acesta ar putea să găsească în ea obiecte mici precum bomboane, mărgele, banuți, capace mici. Toate sunt periculoase pentru cei mici și pot provoca sufocare dacă le-ar înghiți.
– Supravegheați în permanență copiii!