Alegerile locale de la municipiul Botoșani s-au terminat cu un scandal imens. Fostul primar, Cătălin Flutur, care a pierdut alegerile la o diferență de 16 voturi în fața actualului primar, Cosmin Andrei, a reclamat mai multe nereguli în procesele verbale, de care se fac vinovați, în principal președintele și locțiitorul din secțiile de votare.
În principal, Cătălin Flutur a acuzat că președinții secțiilor de votare le-au cerut reprezentanților partidelor să semneze în alb procesele verbale, dar mai ales ștersăturile și modificările de pe aceste procese verbale, care au pus sub semnul întrebării veridicitate. Aceste nereguli, care nu pot fi negate, au fost invocate de Cătălin Flutur în instanță, dar fără succes pentru că, reprezentanții PNL din secțiile de votare, nu au cerut consemnarea lor pe procesele verbale. În schimb, pentru a se evita pe viitor astfel de situație și pentru a-i responsabiliza pe președinții secțiilor de votare și pe locțiitorii lor, Biroul Electoral de Circumscripție a Municipiului (BECM) Botoșani putea să solicite, potrivit legislației electorale în vigoare, în termen de 48 de ore, scoaterea din Corpul experților electorali a celor care se făceau responsabili de aceste nereguli.
Președintele BEM recunoaște că nu a sesizat AEP
Interesant este că, în ciuda scandalului de după alegeri, BECM Botoșani nu a făcut niciun astfel de demers către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), lucru confirmat și de fosta judecătoare Dorica Țurcanu, care a condus BECM. „E adevărat! Nu am făcut nicio hârtie către AEP. În nebunia de atunci când să facem, mai ales că ne-au și luat ștampila? La aia ne stătea nouă gândul?”, a declarat fosta judecătoare.
În aceste condiții, AEP nu are nicio pârghie pentru a-i sancționa pe cei care au greșit și au creat tot iureșul de la locale. Surse din AEP susțin însă că, pentru alegerile parlamentare s-au recuzat foarte mulți experți electorali și operatori de tabletă. „Au fost și aceste acuze, unii au fost nemulțumiți de banii primiți în raport cu munca și responsabilitatea pe care au avut-o, iar alții, pur și simplu, se tem de Covid. Vor mai fi retrageri și, așa cum s-a întâmplat la locale, vor fi operate modificări până în ziua alegerilor”, susține un reprezentant al Autorității.
Un sigur președinte de secție, exclus din corpul experților electorali în anii trecuți
Pe de altă parte, trebuie spus că la parlamentare vor fi disponibili pentru secțiile de votare președinții și vicepreședinții Birourilor Electorale Comunale, deoarece aceste a nu vor mai funcționa. De regulă aceștia au la bază studii juridice și, teoretic, sunt cunoscători ai cadrului legal.
La întrunirile efectuate pentru pregătirile alegerilor de anul trecut, fostul și actualul primar al comunei Vorona, Mihai Ștefan, a solicitat reprezentantului AEP să nu-i mai fie trimişi în secţii preşedinţi şi vicepreşedinţi din alte comune, iar alți primari au cerut ca persoanele desemnate „să nu fie depresive”.
În ultimii ani a fost eliminat un singur președinte al unei secții de votare care a dat peste cap procesul verbal, întârziind astfel finalizarea centralizării rezultatelor.