A început teroarea petardelor. De la începutul săptămânii, cum se lasă întunericul, petardele și pocnitorile încep să explodeze în Parcul Tineretului. Bubuiturile au început progresiv, iar seara trecută acestea au depășit limita suportabilității. Nu doar cei cu probleme cardiace sunt afectați, pentru că zgomotele neașteptate au ajuns să încordeze nervii și celor mai stăpâni pe sine. Și asta pentru că seară de seară domeniul public se transformă, pentru ore în șir, într-un câmp de zgomote infernale. „Vom monitoriza mai atent zona”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. Cu toate acestea, oamenii care locuiesc în zonă spun că nu au văzut de zile bune echipajele forțelor de ordine.
Articolele pirotehnice folosite doar de pirotehnicieni
Legea permite doar folosirea de obiecte pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor – steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifăclii, minisori, inele de foc și sateliți. Toate celelalte articole pirotehnice de divertisment, care sunt destinate utilizării în exterior, nu pot fi mânuite decât de către pirotehnicieni. Abaterea de la această prevedere atrage după sine o pedeapsă de 3 luni pana la 1 an de închisoare.
Petardele interzise în apropierea locuințelor
Comercianții nu pot vinde, în mod legal, niciun fel de artificii copiilor sub 16 ani. La fel, folosirea lor de către minori este strict interzisă, mai ales la o distanță mai mică de 50 metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 metri față de cele cu peste 4 niveluri, la o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze. În lege mai scrie ceva, negru pe alb – „Nu sunt permise pocnitorile, petardele și obiectele zburătoare luminoase”. Cei care vând sau cumpără articole pirotehnice interzise prin lege sunt pasibili de închisoare de la trei luni la 1 an.
Copiii, clienții fideli ai vânzătorilor de petarde
Cu toate acestea, respectarea distanței de 50 metri și 100 de metri e o poveste. Se aruncă pocnitori peste tot, iar acest lucru s-a văzut și anii trecuți. Asta pentru că părinții sunt primii care nu iau măsuri. S-a ajuns ca un număr mare de copii de gimnaziu să aibă acces la aceste materiale pirotehnice ca și când ar fi niște pistoale cu apă. De altfel, juniorii fără buletin sunt cei mai fideli clienți ai comercianților de petarde.
Oameni mutilați de petarde
În ultimii ani, cazurile de leziuni grave, oculare, provocate de petarde, au fost nenumărate. Mai mulți copii și adolescenți și-au pierdut vederea din cauza jocului iresponsabil cu petarde. Asta deși Legea privind regimul materiilor explozive interzice toate aceste articole primejdioase, care pot produce, oricând, accidente, mutilări fizice.