Anchetele declanșate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în cazul afacerii cu permise de conducere false, au scos la iveală și implicarea unui botoșănean. Este vorba de Florea T., condamnat în trecut pentru proxenetism și dat în urmărire internațională în 2002. Stabilit între timp în Dâmbovița, el a intrat în legătură cu alți indivizi cu ajutorul cărora a pus pe picioare gruparea infracțională. De altfel, el a fost reținut și arestat în urma primei operațiuni a DIICOT, organizată în luna iulie a.c.. Ulterior, anchetatorii au extins cercetările, iar în luna octombrie a.c. au organizat noi descinderi. În prezent, botoșăneanul se află în arest la domiciliu.
Afacere condusă din străinătate
Capul rețelei ar fi însă un alt român – Romeo Ursu, zis „Boenică”, stabilit acum în Iordania. Până anul acesta, el a fost la rândul lui în urmărire internațională pentru înșelăciuni, dar în vara lui 2020 a scăpat de pedeapsă ca urmare a prescrierii răspunderii penale. Potrivit anchetatorilor, Florea T. și ceilalți șapte suspecți arestați în luna iulie, le dădeau oamenilor conduși de Romeo Boenică datele personale ale clienților, fotografii, dar și un specimen de semnătură, care erau trimise mai apoi în Congo, unde erau obținute permisele false.
După ce falsurile ajungeau în România, beneficiarii mergeau la Serviciile Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor, unde solicitau preschimbarea lor. Anchetatorii susțin că gruparea era bine organizată, întrucât unii membri se ocupau de recrutarea celor interesați de obținerea frauduloasă a permiselor de conducere, alții de transmiterea datelor, iar un număr restrâns de membri se ocupau de intermedierea obținerii permiselor de conducere.
Suspecți puși sub urmărire penală
În urma descinderilor din iulie și octombrie a.c., procurorii DIICOT au pus sub urmărire penală mai mulți suspecți, inclusiv botoșăneanul Florea T., aceștia urmând să fie cercetați pentru mai multe fapte, de la aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participație improprie la fals informatic, uz de fals și complicitate la uz de fals.