Toate facturile la energie electrică vor veni majorate. Creșterea tarifelor la curent, care va genera o scumpire în lanț la mai toate produsele, este efectul Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de creştere a taxei de cogenerare. Taxa de cogenerare este o taxă plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali, iar noua valoare a intrat în vigoare de duminică, 1 noiembrie. Astfel, taxa de cogenerare creşte de la aproximativ 3,5 euro/MWh la circa cinci euro/MWh, o creştere de peste 40%.
Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România. Valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență se determină de către ANRE, pe baza costurilor și veniturilor realizate și a celor prognozate, se stabilește pentru o perioadă de 12 luni și se poate ajusta la începutul semestrului al II-lea al fiecărui an.
Modern Calor a primit 800 de mii de euro doar în primele șase luni
Chiar dacă sumele par mici, ele sunt impresionante dacă ne raportăm la ceea ce s-a încasat de la introducerea acestei taxe, adică din 2010. Potrivit premierului Ludovic Orban, suma ar fi undeva la două miliarde de euro. Acești bani se împart între 40 de producători care, pe lângă obiectul principal de activitate, produc și energie electrică. Printre aceștia se află și Modern Calor, care în primul semestru al anului a primit pentru 20.407 de MWh patru milioane de lei (n.r. – peste 800 de mii de euro). Ca element de comparație, în primele șase luni ale anului, Modern Calor a primit de la bugetul de stat peste 4,8 milioane de lei (n.r. – un milion de euro).
Promisiuni privind eliminarea taxei, neonorate de Ponta și Orban
Situația taxei de cogenerare a fost în atenția premierilor, de-a lungul timpului. Astfel, în 2013, Victor Ponta spunea că taxa de cogenerare ar urma să fie eliminată din factura de curent. Taxa însă a rămas și în această vară, actualul premier Ludovic Orban aducea din nou în discuție această taxă spunând că va fi desființată întrucât nu și-a atins scopul, numai că nu a fost desființată, ci chiar a crescut de ieri cu 40%.
„Lucrăm la o modificare legislativă prin care avem în vedere diminuarea așa-numitei taxe pe cogenerare. În prețul curentului electric este inclusă o taxă care a fost instituită cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor (n.r. – de fapt a centralelor) de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare, taxă care a crescut artificial prețul energiei electrice atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru consumatorii casnici și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită pentru că de cei aproape două miliarde de euro care au fost colectați în toată această perioadă, foarte puțini bani au fost folosiți pentru investiții în capacități moderne și eficiente de cogenerare”, spunea Orban.