Doar una din cinci locuinţe din România este asigurată împotriva dezastrelor naturale, deci 7,4 milioane de locuinţe sunt vulnerabile în faţa oricărui eveniment major, potrivit datelor prezentate, ieri, de Nicoleta Radu, CEO al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
„Legea noastră, din păcate, funcţionează în baza unui parteneriat public – privat şi aici trebuie să vă spun cu oarecare tristeţe că acest parteneriat nu a funcţionat niciodată, de zece ani. În ciuda eforturilor pe care noi le-am făcut de-a lungul acestor zece ani, faptul că celălalt partener, respectiv statul, nu a acordat atenţie acestui aspect, ne-a condus ca, în momentul de faţă să avem asigurate în România doar una din cinci locuinţe împotriva dezastrelor naturale. Din 9,1 milioane de locuinţe câte există în România în momentul de faţă, doar 1,7 milioane sunt asigurate, deci 7,4 milioane de locuinţe sunt vulnerabile în faţa oricărui eveniment major”, a atenţionat Radu.
La Botoșani, doar 8% din locuințe sunt asigurate
Polița PAD, poliţa de asigurare împotriva dezastrelor, a fost încheiată în județul Botoșani doar pentru 14.886 de locuințe, ceea ce reprezintă un procent de numai 8,32%. La acest capitol doar județul Olt stă mai prost cu 15.426 de polițe PAD.
Cele mai asigurate judeţe (în afară de Bucureşti – 40,2%) sunt Braşov (33,06%), Timiş (29,16%) şi Sibiu (24,73%).
Conform şefei PAID România, un cutremur nu se poate gestiona ca pandemia, iar diferenţa dintre cele două este că în pandemie există timp să se ia decizii, dar „într-un cutremur trebuie să fim pregătiţi”. „Dacă nu suntem pregătiţi situaţia va fi dramatică”, a afirmat Nicoleta Radu.
Trebuie precizat însă că deși, obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România, sunt zone în care asigurătorii refuză să încheie aceste polițe. Este vorba de locuințele situate în zone cu risc seismic, de alunecări de teren sau inundaţii, adică tocmai riscurile pentru care se emit polițele. Asigurătorii au hărți pe fiecare județ în care aceste zone sunt bine identificate.
Primari puși să-i amendeze pe oameni
Lipsa poliței obligatorie ar trebui să fie sancționată cu amenzi de până la 500 de lei de către primari. „Nu pot să nu atrag încă o dată atenţia tuturor autorităţilor centrale şi locale şi să le spun că, în ciuda dificultăţilor pe care le traversează acum, statisticile ne spun că un cutremur de nivelul celui din 1977 se poate întâmpla oricând, iar faptul că noi nu suntem încă pregătiţi este un lucru pe care trebuie să-l avem în vedere, cu atât mai mult cu cât consider că autorităţile centrale şi locale sunt răspunzătoare de modul în care cetăţenii vor fi pregătiţi pentru şocurile viitorului care sunt din ce în ce mai dese şi pentru care trebuie să găsim resurse să ne pregătim”, a declarat șefa PAID, cerând noilor primari mai multă implicare.
Dar, aceștia, în special cei din comune, nu vor da niciodată amenzi propriilor locuitori în numele asigurătorilor, pentru că își taie din voturi. Apoi se mai naște un alt paradox legal: „Cum să dea o amendă mai mare de cinci, șase ori decât prețul polițelor, unor oameni care nu-și permit oricum să plătească polițele?”. Iar dacă ținem cont de faptul că amenzile se consideră venit la bugetul local, aplicarea și neîncasarea lor ar lăsa comunitățile, în special pe cele mici, fără bani la redistribuirea sumelor de la bugetul central.