Impozitarea pensiilor speciale cu 85%, pe agenda Curții Constituționale
Legea care prevede impozitarea pensiilor speciale cu 85% este din nou pe agenda Curții Constituționale, miercuri. Actul normativ a fost contestat de către Înalta Curte de Casație și Justiție și de către Avocatul Poporului, pe motiv că ar fi vorba despre o dublă impozitare.
Sesizările ICCJ și Avocatului Poporului s-au mai aflat de două ori pe masa CCR, fiind amânată o decizie.
Printre categoriile care beneficiază de pensii speciale se numără și judecătorii Curții Constituționale.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna iunie, legea care prevede taxarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei și cu 10% a celor între 2001 și 7001 lei. Concret, va fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii.
La sfârșitul lunii mai, în România beneficiau de pensii de serviciu 9.528 de persoane, în creştere cu 225 faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Deputații au adoptat miercuri, impozitarea pensiilor speciale.
Cei mai mulţi dintre cei care primesc pensii de serviciu – 4.088 – sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie. Aceasta este de 19.039 de lei, din care 17.790 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.