spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăComună condusă ca propria moşie (video)

Comună condusă ca propria moşie (video)

♦ Considerată mulţi ani o comună săracă, Dimăcheniul iese în evidenţă cu o mulţime de investiţii ciudate
♦ La Dimăcheni, la biserica abia reabilitată ar trebui dărâmaţi doi stâlpi ridicaţi fără avize, iar scena ridicată în vecinătate cu zeci de mii de lei arată ca o staţie de autobuz

Izolată în mijlocul dealurilor dintre Corlăteni şi Vorniceni, comuna Dimăcheni a fost mulţi ani condamnată la uitare. Aici, progresul a însemnat doar curentul electric şi câţiva kilometri de asfalt. Localitatea nu are o reţea de apă potabilă, dar banii adunaţi în bugetul local s-au dus pe altceva – pe un parc de agrement, care este pustiu aproape tot timpul, pe o monografie a comunei, în care nu au fost pomeniţi toţi cei vrednici, sau pe o scenă care seamănă mai mult cu o veche staţie de autobuz. Şi nu este doar atât. Cele câteva drumuri care s-au asfaltat duc spre locuinţele unor persoane cu funcţii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Stradă asfaltată până la poarta mamei primarului

Una dintre străzile asfaltate, care începe din inima satului, duce taman până la locuinţa mamei fostului primar PSD, Ştefan Cojocaru. Poate nu întâmplător, pentru că ceva mai încolo fostul primar deţine o proprietate privată unde a amenajat şi un iaz, chiar lângă terasamentul căii ferate care duce spre Iaşi.

Un alt drum asfaltat începe tot cam din centrul satului şi o coteşte mai apoi spre locuinţa contabilei primăriei, Emilia Precob. O altă şosea porneşte către Roma, doar că asfaltul se opreşte aici după numai câţiva kilometri, undeva în câmp. Şi nu este doar atât.

Comuna trebuia legată de Corlăteni tot printr-un drum asfaltat, doar că, din cauza unei greşeli, 300 de metri din şosea nu au fost prinşi nicăieri, aşa că asfaltul se opreşte între cele două localităţi. Iar dacă cineva se încumetă să o ia la pas pe fiecare drumeag asfaltat mai are parte de o surpriză. Uneori, asfaltul se îngustează până la vreo 4,20 metri, iar pe unele porţiuni rigola dispare pur şi simplu pentru a reapărea în mod misterios câţiva metri mai încolo.

„Nimeni nu ştie de ce s-a procedat aşa, pentru că deocamdată recepţia lucrărilor nu a fost făcută”, spun sătenii, deşi asfaltările s-au făcut încă din 2016.

Monografie a comunei de peste 100.000 de lei

Anul acesta, înainte de finalul de mandat, Ştefan Cojocaru a mai venit cu o idee şi a scos o monografie a comunei Dimăcheni, care, potrivit unor voci, ar fi costat peste 100.000 de lei. Volumul, semnat de Nicolae Marcu, pare destul de bine realizat, însă, din păcate, nu este menţionat nicăieri la ce tipografie a fost realizată cartea, în câte exemplare şi nici un eventual cod ISBN. Situaţia pare oarecum de înţeles pentru că, dacă cineva are curiozitatea să răsfoiască volumul, descoperă că unele informaţii nu sunt complete, iar unii localnici, care ar fi meritat să fie nominalizaţi în lucrare, au fost trecuţi pur şi simplu cu vederea.

În tot acest timp, însă, şcoala din sat, care este în imediata apropiere a sediului Primăriei, nu are apă curentă şi nici măcar gard.

Am întrebat de ce a falsificat monografia şi a spus că aşa a vrut”

Una dintre menţiunile strecurate în monografie a generat însă reacţii neaşteptate. Într-unul dintre capitole apare o referinţă la biserica din Dimăcheni, lăcaş de cult renovat printr-o „finanţare în valoare de patru miliarde de lei vechi primită din partea Ministerului Culturii şi Cultelor”.

„Sunt minciuni. Suma pe care am primit-o noi de la Monumentele istorice este de 1,2 miliarde de lei vechi, adică mai puţin de un sfert din ce a declarat domnul fost primar. Eu l-am întrebat atunci de ce a falsificat monografia şi a spus că aşa a vrut el. Dacă primeam banii ăştia, biserica trebuia să arate ca Nekerman. Trebuia să fie pictură, trebuia să fie centrală termică”, a spus părintele Cristian Marius Petrovici, preot paroh al bisericii Adormirea Maicii Domnului din Dimăcheni, care a adăugat că poate justifica fiecare leu cheltuit cu documente. Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru că, atunci când ar fi fost renovată biserica, proiectul ar fi fost modificat tot la intervenţia fostului primar, Ştefan Cojocaru, fiind construiţi doi stâlpi fără niciun fel de aviz.

„Am primit somaţie de la Ministerul Culturii prin care am fost atenţionaţi să-i demolăm, dar le-am spus că cine i-a făcut să răspundă”, a adăugat preotul Cristian Marius Petrovici, însă lucrurile au rămas în aer.

Preţuri secrete pentru parc şi scenă 

O altă realizare ar fi scena construită pe terenul căminului cultural, care nu este funcţională, pentru că instalaţia electrică nu a fost finalizată, iar cablurile ies din pereţi pe acolo unde ar trebui să fie prizele. Mai mult, unul dintre ziduri a fost realizat pe locul în care ar fi trebuit să fie gardul bisericii. Unii localnici spun că scena ar fi costat 80.000 de lei, însă suma exactă nu se cunoaşte.

Suspiciuni sunt şi în legătură cu parcul realizat la câţiva metri de sediul primăriei, care ar fi costat în momentul execuţiei circa 30.000 de lei şi care ar fi fost reabilitat în 2019 cu o sumă aproape egală.

Deşi reporterii „Monitorul” au încercat să afle punctul de vedere şi au mers inclusiv până la locuinţa fostului primar Ştefan Cojocaru, acesta a refuzat orice dialog. „A spus că a vorbit destul şi s-au scris numai minciuni”, a fost mesajul transmis de soţia acestuia.

„Vom încerca să facem lumină”

În schimb, noul primar al comunei Dimăcheni, Marinel Moruz (USR), spune că va încerca să facă lumină în toate aceste chestiuni, iar din acest motiv va solicita un audit pentru a vedea ce s-a cheltuit din bugetul comunei, ce s-a făcut şi ce s-a recepţionat.

Este o muncă sisifică pentru că, după alegeri, contabila primăriei a intrat în concediu medical. „Nu am avut acces la documente. Noi am vrea să aflăm totul, dar vom încerca să facem măcar lumină în privinţa modului în care s-a cheltuit banul public”, a spus Marinel Moruz.

Practic, de săptămâna trecută, noul primar şi echipa lui lucrează zi de zi încercând să facă ordine în acte şi în banii primăriei.

Accident rutier ţinut secret

Ce va scoate la iveală acest audit este greu de spus. Cert este că, anul trecut, fostul primar a fost implicat şi într-un aşa-zis accident rutier. Pe 12 august 2019, Ştefan Cojocaru, care deţine o maşină de teren Toyota Hilux, ar fi luat vreo patru localnici cu maşina, unii dintre ei urcând în platformă. La un viraj, aceştia au căzut din remorcă şi s-au ales cu leziuni. Evenimentul a fost ţinut sub tăcere, dar a doua zi, julit pe o mare parte din corp, unul dintre cei răniţi, Viorel C., a sunat la 112 şi a fost transportat la spital. Aşa a ieşit la iveală toată tărăşenia.

Atunci, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului. Dar ce să vezi. După declanşarea cercetărilor, nimeni nu a făcut plângere penală, nici măcar cel rănit. Prin urmare, dosarul a fost clasat la sfârşitul anului trecut.

„Întrucât nici o persoană nu a depus plângere penală, evenimentul nu a putut fi catalogat ca fiind accident şi implicit nu a rezistat nici infracţiunea de părăsire a locului accidentului, cele două fapte fiind condiţionate”, a explicat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Spargere învăluită în mister

Un alt mister planează şi cu privire la spargerea Primăriei Dimăcheni, faptă comisă în urmă cu mai bine de 10 ani. Atunci, persoane necunoscute au intrat în toiul nopţii în sediul instituţiei şi au încercat să spargă seiful cu toporul. Nici până în ziua de azi nu au fost găsiţi autorii. Conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, în noaptea cu pricina în seif nu ar fi fost bani, ci numai câteva documente. Cu toate acestea, lucrurile nu au fost desluşite nici până acum.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...