Violenţa în familie a căpătat cote alarmante, numai în ultima lună existând două cazuri în care soţiile şi-au înjunghiat mortal soţii care le terorizau. Dacă ne raportăm la ultimele luni vedem şi cazuri de femei ucise după ce şi-au iertat soţii agresivi.
În acest context al violenţei în familie, în primăvară s-a deschis o locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice, într-un imobil administrat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani, care are o capacitate de şase locuri. Inaugurată din martie, locuinţa a găzduit doar două femei, şi acestea pe perioade foarte scurte.
„Clădirea este funcţională în acest moment şi încercăm să ţinem secretă această locaţie. Avem o capacitate de şase femei singure, iar în cazul în care avem şi copii la mijloc avem Centrul Maternal «Micul Prinţ»”, a declarat Dan Şlincu, directorul DGASPC Botoşani. Acesta a recunoscut că, deocamdată, adresabilitatea, în ciuda fenomenului violenţei în familie care are o amploare uriaşă, este una foarte redusă, iar femeile se reîntorc la soţii violenţi după numai câteva zile.
„Am avut până în acest moment, din primăvară, de când am deschis, două cazuri. Cele două persoane s-au întors în familie, a fost opţiunea lor. Chiar luni (n.r. – săptămâna trecută) ultima femeie a făcut cerere să plece”, a afirmat Doina Nacu, directorul adjunct al DGASPC, completată de Dan Şlincu: „Au fost consiliate, li s-a spus că pot să stea o perioadă mai lungă de timp, dar nu au vrut. Prima persoană a stat 10 zile, iar a doua mai puţin”.
„Nu putem să schimbăm peste noapte credinţe încetăţenite”
Potrivit specialiştilor care lucrează în acest proiect, aceste femei sunt obişnuite cu violenţa şi trec uşor peste ceea ce li s-a întâmplat şi se întorc în familie, chiar dacă ştiu că vor lua bătaie din nou. „În general sunt femei din mediul rural şi din mediile defavorizate din oraşe. Sunt persoane cu un nivel de cultură redus şi cu o percepţie deformată a normalităţii. Oricât am încerca noi să le consiliem, nu putem să schimbăm peste noapte credinţe încetăţenite în mentalul colectiv de generaţii întregi”, a declarat un specialist care lucrează cu femeile ce au căzut victime brutalităţii soţilor. De altfel, şi în cazul celor două femei care au ajuns în casa protejată „Venus” se poate spune că resortul întoarcerii lor în familii a fost acelaşi.
„Au fost sunate de soţi, de copii, de alte rude şi au cedat. Una dintre femei avea 61 de ani, iar fiul său, de peste 30 de ani, a convins-o să se întoarcă în familie, pentru că «rag animalele de foame». Ce putem face noi în aceste cazuri?”, s-a întrebat retoric unul dintre specialiştii DGASPC.
Mai mult, Doina Nacu precizează că aceste femei pot reveni oricând în locuinţa protejată, dar, după cum subliniază Dan Şlincu, în cazul lor trebuie să existe şi un nou ordin de protecţie.
Zeci de ordine de protecţie emise de poliţişti
De la începutul anului, în judeţul Botoşani poliţiştii au emis 73 de ordine de protecţie în urma violenţelor în familie, iar dacă ne raportăm la jumătatea anului, numărul este de 43. Potrivit Deliei Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), în cazul emiterii unui ordin de protecţie, „poliţiştii îl scot din domiciliu” pe agresor, dar şi ea admite că, mai ales în mediile defavorizate, victimele se împacă foarte repede şi recidiva violenţei apare aproape în toate cazurile.
Modificări în Codul Penal
Violenţa în familie nu va mai rămâne nepedepsită odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Penal. La jumătatea lunii trecute, la iniţiativa deputatului Adriana Săftoiu, a fost modificat articolul 199, care prevedea înlăturarea răspunderii penale dacă agresorul reuşea să se împace cu victima. „Dacă victima îşi retrăgea plângerea, agresorul era mai alb ca nufărul. După doi ani şi jumătate, am reuşit să promovez modificarea Codului Penal. Aşa că de acum, chiar şi cu împăcare, orice palmă se plăteşte”, declara Adriana Săftoiu, în urmă cu două săptămâni, când noua prevedere a plecat la Cotroceni pentru promulgare.
Modificarea este salutată şi de un expert al domeniului judiciar din Botoşani, care arată că astfel violenţa în familie va fi pedepsită chiar dacă vor mai exista cazuri în care poliţiştii şi procurorii instrumentează dosarele, le trimit în instanţă, iar la judecată victima depune mărturie în favoarea agresorului.
1.260 de cazuri de violenţă în familie ajunse la Poliţie
Anul trecut, potrivit unui document emis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, poliţiştii au intervenit la 1.260 de cazuri de violenţă în familie, dintre care 230 au necesitat emiterea ordinului de protecţie provizoriu. Acest lucru înseamnă o medie de trei intervenţii în fiecare zi. Dacă se mai ia în calcul faptul că în multe cazuri partenerii agresaţi nu sesizează autorităţile, violenţa domestică pare să capete amploare. „Ponderea infracţiunilor este deţinută de cele de lovire sau alte violenţe (739), iar după locul comiterii faptelor de violenţă domestică, 794 au avut loc în mediul rural, iar 466 în mediul urban”, se arată într-un document al IPJ.
Tot mai multe crime în familie
Nu de puţine ori violenţele în familie se termină tragic.
În vară, două femei, în vârstă de 37, respectiv 39 de ani, din judeţ, şi-au pierdut viaţa după ce au fost bătute de soţii lor.
Primul caz este al unei femei din apropiere de Dorohoi. La sfârşitul lunii august, aceasta a zăcut în comă după o hemoragie intracerebrală şi a murit la două zile după internare.
La doar o zi distanţă, o femeie de 39 de ani din Frumuşica a fost găsită moartă în casă, prezentând urme de violenţă. Iniţial poliţiştii au crezut că este vorba despre o moarte naturală, deşi era vorba de o tânără. Ulterior, Poliţia a demarat o anchetă, iar soţul a fost acuzat de lovituri cauzatoare de moarte.
Şi acestea nu sunt cazuri izolate. La începutul lunii august, la Corlăteni, o femeie de 62 de ani a fost ucisă cu toporul de partenerul ei de viaţă. Aceasta îl iertase cu câteva luni mai devreme după ce îi făcuse plângere pentru violenţă în familie.
Cu exact o lună mai devreme, un caz aproape asemănător a avut loc în Truşeşti. O femeie care îşi iertase de mai multe ori iubitul după ce a bătut-o şi ameninţat-o, a fost atacată de acesta cu un cuţit şi înjunghiată în spate de mai multe ori. Ulterior, speriat de ce a făcut, bărbatul s-a aruncat în faţa unui tren.
Luna trecută, o femeie şi-au ucis soţul după ce a fost agresată de acesta. În vârstă de 42 de ani, tânăra din Flămânzi, pe fondul consumului de alcool şi al numeroaselor scandaluri, şi-a înjunghiat mortal partenerul de viaţă chiar în faţa celor patru copii pe care îi aveau.