Un sucevean în vârstă de 43 de ani a tăiat caroseria unei mașini pentru a-l țepui pe un bărbat din municipiul Botoșani. Dat în vileag și prins de polițiști, individul a fost acuzat de un noian de infracțiuni. Doar că procesul s-a întins, iar suceveanul a scăpat de multe dintre acuzații întrucât între timp a intervenit prescrierea răspunderii penale. Așa se face că în final escrocul a scăpat cu o pedeapsă de numai 10 luni închisoare cu suspendare pentru înșelăciune.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Afacerea cu iz de escrocherie a avut loc în urmă cu aproape nouă ani. În toamna lui 2011, Florin Pavel, din Fălticeni, a cumpărat un BMW 318i implicat într-un accident rutier și care fusese distrus în proporție de 90 la sută, intenția lui fiind cea de a pune mâna pe actele autoturismului, care fusese înmatriculat în județul vecin. După ce a preluat epava, el i-a cerut unui mecanic auto să-i taie o bucată din caroseria mașinii pe care era menționată seria de șasiu, a luat numerele de înmatriculare și actele mașinii pe motiv că are nevoie de ele la Registrul Auto Român, după care a lăsat autoturismul la fier vechi. În realitate însă, suceveanul mai avea un BMW de același tip, care fusese radiat din circulație, și a făcut „transferul” pe acesta.
Contract semnat în fals
Bucata cu seria de șasiu de pe autoturismul deținut a înlocuit-o cu cea de pe BMW-ul cumpărat avariat, a pus și numerele de înmatriculare pe BMW-ul vechi, după care în martie 2012 i-a vândut mașina unui botoșănean, I.B., semnând în fals contractul de vânzare cumpărare întrucât pe certificatul de înmatriculare apărarea ca proprietar fostul deținător al BMW-ului avariat. Fără să pună la îndoială veridicitatea actelor, botoșăneanul, care a fost cumpărător de bună credință, i-a dat 1.350 de euro, după care a așteptat în zadar certificatul fiscal pentru a putea înmatricula mașina pe numele lui.
Într-un final, el a ajuns la proprietarul BMW-ului avariat, care figura în acte ca deținător legal, și atunci a avut primele suspiciuni, realizând că bărbatul cu pricina nu este cel care i-a vândut autoturismul. Botoșăneanul a avut șocul cel mare în iulie 2012, când a mers cu mașina la RAR pentru autentificare. Atunci a ieșit la iveală întreaga escrocherie.
Sumedenie de expertize pentru probarea faptelor
Găsit de polițiști, Florin Pavel a fost acuzat de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat și conducere a unui vehicul neînmatriculat. Doar că pentru a-i putea proba faptele, anchetatorii au trebuit să facă o sumedenie de expertize criminalistice pe mașina „falsificată” dar și pe acte. Așa se face că dosarul penal întocmit pe numele suceveanului a ajuns în instanță abia după patru ani, adică în aprilie 2016. A urmat procesul la Judecătoria Botoșani și la Curtea de Apel Suceava, iar atunci când au trebuit să dea verdictul judecătorii au realizat că între timp a intervenit prescripția răspunderii penale. Sentința definitivă a fost pronunțată abia luna aceasta, adică la mai bine de opt ani de la escrocherie, când Florin Pavel s-a ales cu acea condamnare cu suspendarea executării pedepsei.