spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTParadoxurile Covid. Niciun bătrân bolnav din căminele statului nu a murit (video)

Paradoxurile Covid. Niciun bătrân bolnav din căminele statului nu a murit (video)

♦ Deși au depășit pragul de o sută de infectări în rândul bătrânilor și a persoanelor cu dizabilități, centrele sociale din subordinea DGASPC și unitățile medico-sociale nu au raportat niciun deces de la începutul pandemiei.
♦ Mai mult, a scăzut și numărul celorlalte decese aproape la jumătate.
♦ Medicii botoșăneni au vindecat persoane cu comorbidități grave și care au vârste venerabile, chiar și de 98 de ani, persoane cu boli oncologice, în timp ce tineri cu vârste de puțin peste 40 de ani, fără comorbidități, au ajuns în Reanimare și au nevoie de oxigen pentru a fi menținuți în viață

Persoanele cu cel mai mare risc în cazul îmbolnăvirilor cu Covid-19 sunt vârstnicii, pentru că odată cu bătrânețea se înmulțesc și se agravează comorbiditățile. Iar cei aflați în centrele sociale, în special cele cu dizabilități, sunt ca și condamnați la moarte în cazul apariției unor focare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Aceasta este, în genere, percepția publică, dar realitatea pare să o contrazică și încă foarte puternic.

La DGASPC, focare în centrele de bătrâni, dar fără morți

De departe cel mai mare furnizor de servicii sociale din județ este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), care are în centrele sale peste 700 de beneficiari și cam tot atâția angajați. Acestora li se adaugă copiii aflați în plasament și asistenții maternali.

Numai în ultimele două săptămâni, potrivit declarațiilor directorului DGASPC, Dan Șlincu, instituția se confruntă cu 165 de cazuri de îmbolnăvire în rândul beneficiarilor, indiferent de vârstă, și a personalului. Dintre aceștia puțin peste o sută sunt vârstnici și persoane cu dizabilități, dar majoritatea dintre ei sunt asimptomatici, motiv pentru care sunt izolați în centrele rezidențiale.

Nouă decese de Covid în centrele private

Dan Șlincu a declarat că toți beneficiarii și angajații, potrivit ordonanței prin care s-a prelungit starea de alertă, sunt testați o dată la șapte zile. „Un lucru foarte important este acela că, până în acest moment, de la începutul pandemiei nu am avut parte de niciun deces cu sau de Covid”, a declarat directorul DGASPC. Mai mult, acesta a subliniat că nici numărul deceselor din alte cauze nu a crescut față de anul trecut, când s-au înregistrat 26 de astfel de evenimente nedorite, în timp ce în primele 10 luni ale acestui an au murit 15 beneficiari.

De altfel, de la începutul pandemiei, au murit de Covid-19 nouă persoane instituționalizate, dar în centre private.

În Terapie Intensivă, bolnavi tineri și fără comorbidități

„Din ceea ce am observat, ca medic practician de urgență, Covid are o evoluție imprevizibilă. Nu înseamnă că toți bolnavii care au comorbidități, care au o patologie, merg prost din punct de vedere al bolii. Explicația că nu au fost decese pe Covid ține de faptul că nu putem spune că cel care ia acest virus i se agravează și boala de care suferă deja”, a spus Monica Adăscăliței, care a adăugat că apar aceste contradicții medicale, pentru că boala nu este încă bine cunoscută, că studiile făcute până acum nu au clarificat toate aspectele ei.

Avem acum pe Terapie Intensivă pacienți tineri, fără comorbidități, care sunt intubați, pentru care nu avem o explicație medicală de ce au evoluat atât de prost, deși au primit tratamentul conform protocolului medical. Deci, avem un pacient de 42 de ani care este acum intubat pe Terapie Intensivă. Mai sunt pacienți de 45, 50 de ani, care nu au boli grave sau care chiar deloc, dar care evoluează destul de prost. Au evoluat bine timp de cinci-șase zile de la debutul bolii, apare acea furtună citochimică în a șaptea, a opta zi și se decompensează din punct de vedere respirator și ajung să fie intubați. În schimb, am avut succese cu pacienți de peste 70-80 de ani și chiar pacienți oncologici”, a mai spus Adăscăliței.

Bătrână de 98 de ani vindecată de Covid

Printre cazurile la care face referire Monica Adăscăliței este cel al unei bătrânei de 98 de ani, de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Leorda. Aceasta s-a îmbolnăvit la începutul lunii septembrie și după două-trei săptămâni a fost externată cu două teste negative. „Este vorba de o pacientă de 98 de ani, care chiar s-a vindecat de Covid-19. A fost o formă uşoară, iar după o scurtă internare şi ulterior a avut două teste negative. Acum este înapoi în căminul de bătrâni”, a mai precizat directorul DSP, care a fost completat de Dan Șlincu: „Am mai avut bătrâni de 95, de 81 de ani, diagnosticaţi cu Covid-19. Din fericire, au fost declaraţi vindecaţi şi sunt din nou în căminele de unde au provenit”.

Soţii Alexii, în vârstă de 92 şi 84 de ani, au trecut peste război, foamete şi au învins împreună şi virusul chinezesc, secretul lor fiind optimismul şi pofta de viaţă

De asemenea, printre primii pacienți cu Covid din județ au fost doi soț-soție din Văculești, cu vârste de 92 şi respectiv 84 de ani și care au reuşit să se vindece de coronavirus după ce au stat internaţi mai bine de o lună în spital.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
0.5 °
91 %
1.5kmh
50 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...