spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăLocal BTAstăzi - Moşii de toamnă

Astăzi – Moşii de toamnă

Astăzi, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor plecaţi din această lume. Astfel, după Sfânta Liturghie sunt pomeniţi cei trecuţi la cele veşnice. În credinţa creştină, viaţa nu se termină odată cu moartea trupească. De aceea, o zi de comemorare a celor trecuţi la viaţa veşnică are o semnificaţie aparte.

Nu vă uitați părinții, bunicii și pe toți cei dragi, trecuți în veșnicie!”, este îndemnul preotului Constantin Puiu, parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din satul Teişoara – comuna Roma.

Biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţa de dincolo „adormiţi”.  Biserica nu vorbeşte de trecere într-o stare de nefiinţă, ci de trecere dintr-un mod de existenţă în alt mod de existenţă.

Încetul cu încetul ne apropiem de Postul Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos şi aşa rânduieşte Biserica, ca într-o sâmbătă premergătoare postului să ne aducem aminte în mod special de cei adormiţi. Şi ei săracii, acolo, aşteaptă dragostea noastră”, a transmis preotul Partenie Apostoaie, parohul Bisericii „Vovidenia”.

Coliva şi vinul nu trebuie să lipsească de la slujbele de pomenire. Coliva semnifică trupul celui adormit, este expresia materială a credinţei noastre în Înviere, pentru că este preparată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Iisus Hristos s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind Învierea Sa. După slujbă se împart colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare, lumânări.

Cuvântul “moşi” vine de la “strămoşi” şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Cu apelativul “moşi” sunt numiţi nu doar morţii, ci şi principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum şi pomenile făcute pentru ei. Printre zilele de Moşi sunt “Moşii de primăvară” (de Macinici), “Moşii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), “Moşii de toamnă”, “Moşii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
17.9 ° C
21.6 °
17.8 °
49 %
1.9kmh
12 %
D
18 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
24 °
J
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...