Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani a revenit asupra deciziei de izolare timp de 14 zile la locul de muncă a angajaților din centrele de protecție socială.
În această dimineață, atât conducerea Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, cât și Sindicatul „Impact” au făcut adrese către Prefectură prin care contestau decizia CJSU care restrângeau drepturi și libertăți atât angajaților, cât și multor copii din și sistemul de protecţie, care trebuiau să stea izolați în apartamente sau centrele de protecție, asta în condițiile în care sunt testați odată la șapte zile.
„Furnizorii de servicii sociale își organizează programul în centrele rezidențiale în funcție de contextul epidemiologic existent la nivelul local și cu respectarea normelor în vigoare, privind legislația în domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizată și desfășurată cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritățile competente”, se arată în articolul unic al noii hotărâri a CJSU, care o modifică și completează pe cea de ieri.
Contactat telefonic, directorul DGASPC, Dan Șlincu, a declarat că nu vrea să comenteze deciziile CJSU și că instituția pe care o conduce va respecta legislația în vigoare și drepturile și obligațiile angajaților ce decurg din Codul Muncii și contractele colective de muncă. „Vom avea izolate doar centrele unde se înregistrează mai mult de trei cazuri. Dacă vor mai apărea infectări, vom lua măsurile ce se impun, punctual în acord cu discuțiile pe care le avem cu Direcția de Sănătate Publică. Am colaborat bine cu doamna doctor Adăscăliței și vom menține aceeași deschidere față de solicitările domniilor lor în acord, repet, și cu legislația muncii în vigoare”, a declarat Șlincu.
Se pare că modificare de poziție a membrilor CJSU provine după ce în adresa sa către Prefectură, Sindicatul „Impact” a evocat posibilitate deschiderii unor procese împotriva limitării libertăților și drepturilor angajaților prin decizia luată ieri.
De asemenea, un argument care ar fi cântărit decisiv a fost cel legat de faptul că copii din 24 de apartamente din Dorohoi, practic, trebuiau să stea izolați, deși nu sunt bolnavi, nerespectându-se astfel unitatea de măsură față de copii care provin din mediul familial.
În acest moment, focare de Covid-19 se regăsesc în centrele de la Adășeni, Ionășeni, Bucecea, două case de tip familial din Complexul „Sf. Mina”, un apartament din complexul „Amicii” Dorohoi și unul din complexul de apartamente „Casa Mea” Dorohoi.
Municipiul Botoșani s-a alăturat de dimineață Dorohoiului în scenariul roșu, în care se mai află comunele: Văculești (3,4 la mie), Suharău (3,41 la mie) și Adășeni (8,24 la mie). La Botoșani, astăzi, incidența este de 3,33 la mie, iar la Dorohoi e de 3,84 la mie.