Administratorul public Adriana Zăiceanu şi-a încheiat ieri activitatea în cadrul Primăriei Botoşani. Oficialul a decis să se pensioneze deoarece mandatul de administrator public s-a încheiat odată cu cel al primarului Cătălin Flutur. Vizibil emoţionantă, ea a arătat că a ajuns în primărie în anul 2000, după ce a trecut cu bine de concursul pentru funcţia de director general. În 2008, a susţinut un alt concurs şi a devenit administrator public. „Atunci administratorul public nu era legat de mandatul primarului, nu era înregimentat politic. Între timp, în 2017 legislația s-a modificat, odată cu apariția Codului Administrativ și administratorul public este condiționat de apartenența la un partid. Eu nu am făcut parte niciodată din niciun partid, nici nu mi-am dorit să fac politică și nici nu-mi doresc în continuare să fac politică”, a spus Adriana Zăiceanu.
Oficialul a explicat că toate realizările din aceşti ani se datorează tuturor colegilor din primărie cu care a lucrat, munca în echipă în primărie fiind esenţială. „Este nevoie de curaj, determinare, implicare şi asumare a responsabilităţii”, a afirmat Adriana Zăiceanu, adăugând că, lucrând sub presiunea timpului, inevitabile sunt şi greşelile, care trebuie asumate.
Cu gândul la anii petrecuţi în primărie, oficialul a recunoscut că nu a fost un funcţionar comod, deoarece de fiecare dată, în faţa unui proiect important, a spus „se face, dar în următoarele condiţii”, cele legale, fără presiuni exercitate asupra funcţionarilor.
„În primul rând am învăţat să ne respectăm”
Adriana Zăiceanu a ţinut să le mulţumească tuturor celor cu care a lucrat, de la portarul instituţiei, care a întâmpinat-o dimineaţa cu zâmbetul pe buze, doamnele din compartimentul administrativ, care se îngrijeau să găsească un birou aerisit, curat şi cu cafeaua aburind, şoferul cu care a făcut mii de kilometri de deplasări pe la diferite instituţii regionale şi centrale. Ea le-a mulţumit şi funcţionarilor din celelalte compartimente ale primăriei. „În primul rând am învăţat să ne respectăm. Respectul într-o instituţie, verticalitatea şi asumarea sunt importante. Încă de la începutul activităţii am lucrat foarte mult pe fonduri europene. Este domeniul care de fapt şi de drept m-a ţinut în primărie. M-am ferit tot timpul de rutină. A intra în rutină nu este un lucru benefic”, a explicat Adriana Zăiceanu.
Incubatorul de afaceri, reabilitarea Centrului Istoric, reabilitarea străzilor, parcurilor, pietonalelor, a sistemului centralizat de termoficare, realizarea Parcului Regional de Agrement Turistic şi Sportiv Cornişa (unul dintre cele mai grele şi solicitante proiecte – n.r.) sunt câteva dintre proiectele coordonate de Adriana Zăiceanu.
Ea s-a implicat şi în realizarea proiectelor în baza cărora este atrasă la această dată o finanţare de peste 120 de milioane de euro, care presupun digitalizarea activităţii primăriei, continuarea reabilitării sistemului de termoficare, reabilitarea sistemului public de transport local cu tramvaiul, finalizarea Teatrului Eminescu, modernizarea unor unităţi de învăţământ, reabilitarea unor zone degradate şi a sistemului de iluminat public. „Rolul meu a fost să-i pun pe colegi să muncească împreună. Plec cu inima împăcată din primărie, nu am nici un fel de resentiment, nu am ce să reproşez nimănui. De acum voi fi un fin observator al activităţii primăriei, dar din poziţia de simplu cetăţean”, a concluzionat Adriana Zăiceanu.