Judeţul Botoşani a primit ieri a doua tranşă de doze de vaccin gripal. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) este vorba de peste 9.900 de doze.
Anul acesta autorităţile sanitare au cerut un număr record de doze, mai mult decât dublul anului trecut. De asemenea, anul acesta ajung şi cel mai devreme din ultimii ani la Botoşani. Este un semn că autorităţile de la Bucureşti speră într-o imunizare cât mai mare a populaţiei împotriva gripei.
„Vaccinarea antigripală nu va proteja împotriva Covid-19, însă are multe alte avantaje importante. Astfel, s-a demonstrat că vaccinurile gripale reduc riscul îmbolnăvirii, spitalizării şi decesului. De asemenea, în această toamnă, vaccinarea antigripală este mai importantă ca niciodată deoarece va reduce riscul de a contacta virusul gripal, dar şi pentru a ajuta la conservarea resurselor potenţiale de îngrijire a sănătăţii. Tocmai din acest motiv, DSP a comandat anul acesta 60.000 de doze de vaccin gripal. A doua tranșă, de acum, este de 9960 de doze și așteptăm o a treia tranșă săptămâna viitoare”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.
Gripa se transmite foarte uşor de la o persoană la alta şi poate duce la complicaţii. Specialiştii se tem că anul acesta efectele acestei boli vor fi agravate şi de noul coronavirus. Astfel, cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea. Vaccinul nu se găseşte, deocamdată, în farmacii. Se estimează, însă, că va fi disponibil la mijlocul lunii viitoare şi va costa în jur de 80-100 de lei.
Vaccin administrat cu prioritate persoanelor din categorii vulnerabile
Anul trecut, când s-au înregistrat peste 100 de cazuri de gripă la Botoşani, au fost imunizaţi antigripal 20.000 de botoşăneni. Adică cu 5.000 mai mulţi decât în sezonul rece precedent.
Vaccinul va fi administrat cu prioritate persoanelor cu afecţiuni cronice, persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. De asemenea, gravidelor, copiilor, persoanelor care lucrează în unităţile de ocrotire socială, dar şi cadrelor medicale din spitale.
În ceea ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi în special cele aflate la risc. Persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.