spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăBolnavii de Covid nu mai au loc în spitale

Bolnavii de Covid nu mai au loc în spitale

♦ Focarele de coronavirus apar unul după altul în judeţ, iar oraşul a depăşit deja limita ce impune noi restricţii 
♦ Pentru a face faţă numărului mare de cazuri, în curtea Spitalului Judeţean s-au adus noi containere, iar suspecţii şi bolnavii nu mai sunt aduşi cu ambulanţele, ci cu maşinile mari ale ISU

În doar câteva zile numărul cazurilor de Covid19 a explodat la Botoşani. După ce timp de câteva luni numărul îmbolnăvirilor a fost unul redus, în acest weekend, în doar trei zile au fost înregistrate 177 de cazuri noi, adică mai mult decât totalul din lunile iulie sau august. Recordul absolut a fost atins ieri, când au fost raportate 87 de îmbolnăviri. Asta deşi, de regulă, la sfârşit de săptămână numărul total al cazurilor scade. Aceasta este cea mai mare cifră înregistrată la Botoşani de la debutul pandemiei.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Focar la un centru de îngrijire

35 dintre cazurile de ieri au fost depistate la un centru de îngrijire din judeţ. Este vorba despre persoane internate în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Adăşeni, destinat beneficiarilor cu dizabilităţi care au nevoie de îngrijiri speciale. Majoritatea dintre aceştia sunt cu afecţiuni psihice şi au vârste de peste 40 de ani.

În total centrul are 85 de beneficiari. Cele 35 de persoane depistate pozitiv au fost izolate şi vor fi evaluate de un medic, care va decide dacă necesită internare sau pot fi tratate în centru. În prezent nu se ştie care este sursa de infectare, însă autorităţile au deschis o anchetă epidemiologică. Restul beneficiarilor vor fi la rândul lor testaţi.

Situaţie critică în spitale

Din punct de vedere al internării pacienţilor în spitale situaţia este cu adevărat critică. „Secţia de Boli Infecţioase, locurile destinate pacienţilor Covid din Spitalul Judeţean, dar şi Spitalul TBC sunt la capacitate maximă, la ora actuală. Luni (n.r., astăzi) vom avea o întâlnire cu directorii de spitale şi probabil Spitalul de Recuperare va redeveni spital de suport Covid, în prima fază”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

De asemenea, la Unitatea de Primiri Urgenţe se încearcă suplimentarea containerelor din exterior, pentru a face faţă numărului mare de pacienţi suspecţi sau confirmaţi. Transportul acestora pentru consult la Infecţioase a ajuns să se facă cu microbuze ale ISU Botoşani, din cauza volumului foarte mare de pacienţi şi a numărului mic de ambulanţe.

Criză de aparate de oxigen

O altă problemă cu care se confruntă unităţile sanitare este nevoia urgentă de aparate de oxigen pentru pacienţii cu insuficienţă respiratorie. Astfel, potrivit reprezentanţilor DSP, deja mai mulţi pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean, Spitalul TBC sau la Boli Infecţioase au nevoie de surse suplimentare de oxigen. Asta pentru că cele existente sunt vechi de zeci de ani. Acestea nu oferă debitul de oxigen de care au nevoie pacienţii cu insuficienţă respiratorie cauzată de covid.

„Este o situaţie care poate deveni critică în foarte scurt timp. Avem deja 15 pacienţi în momentul de faţă care au nevoie de aceste concentratoare de oxigen. Sau aparate de oxigen. Acestea dau un debit mai mare de litri pe oră şi ajută la oxigenarea plămânului. Se evită astfel intubarea pacientului, care este foarte traumatizantă”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Directorul DSP a făcut un apel către mediul de afaceri botoşănean, şi nu numai, pentru a se încerca strângerea de fonduri şi achiziţia în regim de urgenţă, a mai multor aparate de acest fel. „Ştim că mulţi afacerişti din judeţ au fost alături de sistemul sanitar în această perioadă şi ne vedem nevoiţi să apelăm din nou la bunăvoinţa lor şi a tuturor botoşănenilor”, a mai spus directorul DSP.

Spital nou ţinut nefolosit

În acelaşi timp, o unitate sanitară complet nouă şi cu circuit de oxigen la fiecare pat, stă nefolosită de jumătate de an. Spitalul de Boli Cronice şi Îngrijiri nu este racordat la utilităţi, deşi lucrarea a fost finalizată din vară. Potrivit reprezentanţilor primăriei, se speră ca până la finele lui noiembrie să se stabilească prin licitaţie o firmă care să facă acest lucru.

Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate. Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii.

Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu, însă lucrările au început în noiembrie 2017. Noul spital se află lângă Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”.

Restricţii impuse în municipiu

De la debutul pandemiei până în prezent la Botoşani au fost descoperite 2.254 de cazuri de Covid19. Dintre acestea în prezent sunt active 536 de cazuri active, o creştere de aproape cinci ori mai mare în doar o lună. Până ieri, 121 de persoane au decedat în urma infectării cu noul coronavirus, iar 1.597 au fost vindecaţi. La nivelul judeţului rata de infectare este de 1,04 la mia de locuitori, iar în municipiu este de 1,79.

La nivelul municipiului, sâmbătă, a fost depăşit pragul de 1,5 la mia de locuitori, fapt care a adus o serie de noi restricţii adoptate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, accesul publicului în sălile de cinema sau spectacole va fi redus de la 50% din capacitatea sălii la 30%. Concertele în aer liber vor fi interzise pe perioada cât incidenţa va depăşi 1,5 la mia de locuitori. Restaurantele, barurile şi cafenelele vor reduce capacitatea interioară pentru clienţi de la 50% la 30%. Localurile cu jocuri de noroc vor reduce activitatea de la 50% la 30%. Piscinele interioare, locurile de joacă şi sălile de jocuri vor fi închise.

De asemenea este interzisă organizarea nunţilor, botezurilor, meselor festive şi cumătriilor, în spaţii închise sau deschise. Oamenii nu au voie să circule în grupuri mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii pe pietonale sau în zonele de promenadă. Se permit, în schimb, mitinguri sau demonstraţii cu maxim 100 de persoane, distanţate una de alta şi cu mască şi dezinfectant.

Record de pacienţi la ATI la nivel naţional

România a înregistrat, în ultimele 24 de ore, 3.920 de cazuri noi de Covid-19, fiind efectuate 19.507 de teste, un număr considerabil mai mic faţă de ieri, când au fost făcute peste 31.700. Numărul total al bolnavilor a ajuns la 180.388.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 770. Totodată, autorităţile anunţă că rata de infectare din Bucureşti a depăşit pragul de 3 la mia de locuitori.

Totodată, au fost înregistrate 63 de decese, iar numărul pacienţilor aflaţi la ATI a urcat la 749, cu patru mai mult faţă de ieri şi un nou nivel fără precedent pentru ţara noastră.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor vindecate, acesta a ajuns la 130.894, adică cu 1.338 mai mare faţă de ziua precedentă. În prezent, 9.984 de persoane sunt internate în spitalele din țară, cu 182 mai multe față de ziua precedentă.

 

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...