Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și totodată șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că, potrivit deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care se propune prelungirea stării de alertă la nivelul întregii țări cu încă 30 de zile, tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă sau pentru persoane cu dizabilităţi va fi testat săptămânal pentru SARS-CoV-2.
Până acum acesta era testat la două săptămâni și doar atunci când apărea un caz pozitiv în centru angajații acelui așezământ erau testați săptămânal.
Decizia CNSU nu a rămas fără reacții în rândul sindicaliștilor din sistemul de protecție socială. Camelia Socianu, liderul sindicatului „Impact” din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, recunoaște că traversăm o perioadă grea, mai ales pentru lucrătorii din sistemul de asistență socială, dar susține că testarea periodică la două săptămâni a dat rezultate foarte bune, prin cunoașterea în fiecare moment a situației infectărilor atât în rândul salariaților și nu se impune creșterea frecvenței acesteia. „Creșterea frecvenței de testare la șapte zile pentru salariații din centrele sociale rezidențiale considerăm că este un abuz asupra sănătății acestora! Recoltarea săptămânală din cavitatea nazală și cea bucală poate duce la sensibilizare, iritare și inflamare a mucoaselor, astfel că, riscul de infectare a acestor salariați crește exponențial. Propunem ca cei care solicită acest lucru, să încerce pe propria persoană recoltarea săptămânală și vor simți disconfortul creat de această operațiune”, a declarat liderul de sindicat.
Acesta susține că organizația sindicală pe care o conduce „va solicita ministerelor abilitate menținerea ritmicității de testare la două săptămâni, având în vedere și perioada destul de mare de primire a rezultatelor de la teste”.
Aceasta mai susține că salariații din asistență socială au doar obligații și restricții, „avem centre rezidențiale unde s-a instituit punctual izolarea la locul de muncă în ture prelungi de 14 zile, urmate de izolarea la domiciliu alte 14 zile, cu restricționarea vieții sociale și într-o stare permanentă de incertitudine între două sesiuni de testare”. „În schimb, din mulțimea de drepturi și recompense financiare promise, lucrătorii din asistență socială nu au primit nimic”, a conchis Camelia Socianu.