„Minunile” curg la Dimăcheni, comuna cea mai săracă din judeţ, dar şi cea în care funcţionarii publici din primărie au cele mai mari venituri. La cinci zile după ce a pierdut alegerile, pe 2 octombrie, primarul PSD Ştefan Cojocariu a convocat o şedinţă de Consiliu Local (CL) extraordinară în care a acordat, fără temei legal, 35 de titluri de cetăţeni de onoare unor apropiaţi de-ai săi, pe care ulterior i-a scutit de la plata taxelor şi impozitelor locale.
Vot pentru aprobarea unui pseudo-regulament
Secretarul CL Dimăcheni, Mihaela Chiriac, potrivit procesului verbal al şedinţei, l-a avertizat încă din start pe Ştefan Cojocariu, în calitate de primar în funcţie şi de iniţiator al hotărârii de CL, că nu are cadrul legal pentru a face atâţia cetăţeni de onoare, deoarece nu există un regulament propriu al CL Dimăcheni în care să fie menţionate condiţiile de acordare şi de retragere a acestor titluri. Un amănunt nesemnificativ se pare pentru primar, care, în plenul şedinţei, a cerut aprobarea unui „regulament propriu de acordare a acestor titluri de cetăţean de onoare, fără să fie întocmit şi fără să precizeze pe ce criterii se acordă”, se arată în procesul verbal de şedinţă.
Toate acestea nu au contat şi cinci dintre cei nouă consilieri locali au votat acest pseudo-regulament, în timp ce consilierii Ecaterina Florea şi Emanuela Petrovici au părăsit sala de şedinţă. Cele două au ieşit din sală şi în momentul în care s-a votat lista cu cei 35 de cetăţeni de onoare, printre care se regăseau, potrivit aceluiaşi proces verbal de şedinţă, consilieri ce au candidat pe lista PSD, o parte dintre angajaţii primăriei, rude, prieteni şi vecini ai primarului „fără niciun aport deosebit”.
Imediat Ştefan Cojocariu le-a şi înmânat titlurile celor nominalizaţi „pentru merite deosebite”, fără a le specifica.
Şi ca acest lucru să nu fie doar ceva simbolic, onorific, tot el a propus şi majoritatea consilierilor au aprobat ca aceste persoane care fac cinste comunei să fie scutite de plata taxelor şi impozitelor locale. Interesant este că pe lista cetăţenilor de onoare se afla şi consilierul local care a condus şedinţa extraordinară, Ilie Matianu.
Secretarul comunei s-a opus hotărârilor
Secretarul comunei a luat cuvântul în şedinţă şi a specificat „că nu este de acord şi, ca urmare, nu va semna această hotărâre de acordare a tuturor titlurilor” pentru că „nu există un regulament propriu”, „nu consideră că aceste persoane au merite deosebite”, „nu dau dovada că au contribuit la dezvoltarea, finanţarea unor instituţii publice şi promovarea imaginii comunei”. De asemenea, Mihaela Chiriac subliniază că „în ultima perioadă, imaginea comunei Dimăcheni lasă de dorit după publicarea în mass-media (n.r. – a unor informaţii din care se desprinde ideea că este cea mai săracă comună din judeţ), ca cea mai săracă comună din judeţ din declaraţia domnului primar, conform realităţii”. Secretarul comunei s-a opus şi scutirii acestor persoane de plata taxelor locale, motivând că decizia ar trebui să facă obiectul unei hotărâri separate.
În acest context, Mihaela Chiriac a cerut Prefecturii Botoşani să verifice legalitatea hotărârii adoptate la începutul lunii.
„Am de gând să mai fac câţiva cetăţeni de onoare”
Primarul Ştefan Cojocariu susţine că nu vede nicio problema în desemnarea celor 35 de cetăţeni de onoare şi susţine că până îi va expira mandatul va mai convoca o şedinţă extraordinară de CL pentru a mai face şi alţi cetăţeni de onoare, pe care i-a uitat cu ocazia primei hotărâri. „Au fost făcuţi pentru merite deosebite, pentru contribuţia la bunul mers al comunei Dimăcheni”, a declarat Cojocariu, respingând acuzaţia că pe listă se regăsesc prietenii, rudele şi politicienii care-l înconjoară: „Am chiar adversari politici pe listă”.
Acesta mai susţine că lista a fost aprobată de CL, în baza unui regulament mai vechi. „Nu mă interesează ce a spus secretarul Primăriei. Este propunerea mea şi a fost aprobată de CL. Am de gând să mai fac câţiva cetăţeni de onoare, fii ai satului care sunt plecaţi acum la Iaşi, Galaţi, etc. Le trimit prin Poştă diploma”, a mai spus Ştefan Cojocariu, adăugând că printre cetăţenii de onoare sunt preoţi, asistenţi medicali şi persoane care au contribuit la reînfiinţarea comunei.
„Fiecare are meritul lui”, a conchis primarul aflat la final de mandat.
Jumătate de sat în beznă
Pentru a avea o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă la Dimăcheni trebuie spus că, în aceeaşi şedinţă, directorul coordonator al şcolii din comună, Ana-Maria Ilaş a făcut o „informare privind stadiul lucrărilor de curăţenie şi igienizare în cadrul Şcolii Gimnaziale Dimăcheni şi a Grădiniţei Dimăcheni. Această informare arată, şi cităm din procesul verbal al şedinţei de CL Dimăcheni: „Nu există următoarele: autorizaţie sanitară, apă curentă, căi de acces amenajate înspre grădiniţă şi şcoală, spre grupurile sanitare, gard împrejmuitor, teren de sport”.
De asemenea, într-o interpelare făcută la finalul şedinţei, consilierul Ecaterina Florea a arătat că „iluminatul public nu funcţionează în jumătate din satul Dimăcheni”.
Salarii de mii de lei în primărie
În cadrul Primăriei Dimăcheni salariul mediu depăşeşte 6.000 de lei, iar în ultimii ani au fost necesari bani din fondul de rezervă a Guvernului pentru plata salariilor pe ultimele luni. Acum doi ani suma alocată pe final de an de guvern a ajuns la 763.000 de lei, asta după ce la mijlocul lunii octombrie microbuzul care transporta copiii din Mateieni şi Recea la şcoala din Dimăcheni a rămas fără motorină. Copiii au mers către instituţia de învăţământ timp de două săptămâni cu căruţa unui localnic şi cu maşina unui angajat al primăriei, iar în cele din urmă un localnic a donat bani pentru plata carburantului.
În urmă cu trei ani, pentru plata salariilor s-au luat bani de la fântânile de mare adâncime ce trebuiau făcute în comună.
Anul trecut, Dimăcheniul a primit cei mai mulţi bani de la CJ pentru drumuri, 350.000 de lei, iar la repartizarea sumei corespunzătoare cotei de 7,5% din venit, a primit 143,7 lei pe locuitor, fiind în topul comunelor favorizate de actualul executiv.
Potrivit informaţiilor din buletinele statistice, comuna Dimăcheni are 1.353 de locuitori, fiind cea mai mică din judeţ. La finele anului 2018, în Dimăcheni era înregistrat doar un agent economic, cu mai puţin de nouă angajaţi, cifra de afaceri fiind de doar 17.012 lei, adică mai puţin de 1.500 de lei lunar. Investiţiile în comună în anul 2018 au fost de 0 lei. În toată comuna, la finele anului 2018, figurau 42 de angajaţi, dintre care 18 cadre didactice, un asistent, angajaţii primăriei şi preoţii. De asemenea, în evidenţele statistice apar la finele anului 2018, 48 de şomeri şi 33 de asistaţi social.
Angajaţi ai primăriei trimişi să culeagă struguri
Primarul comunei Dimăcheni a ţinut capul de afiş al presei în urmă cu un an, când a fost reclamat că a luat angajaţi de la Primărie în timpul programului şi asistaţi sociali, pe care i-a dus la Frumuşica, pe proprietatea primarului de atunci, Constantin Rădeanu. Ştefan Cojocariu a negat atunci acuzaţiile, dar Constantin Rădeanu, edilul din Frumuşica, a recunoscut că acesta trebuia să vină să culeagă struguri.
„El m-a sunat şi m-a întrebat dacă pot să-i dau nişte struguri. I-am zis că-i dau dacă vine să-i culeagă. Eu nu pot să angajez oameni de la Cotnari să culeagă strugurii şi să-i dau lui, că mă umplu de bucluc cu cei de la Cotnari. Am 180 de oameni, dar nu ştiu dacă a venit şi cu câţi oameni a venit, pentru că am fost la un proces. Fratele meu era acolo. Treaba lui ce a făcut, fiecare răspunde pentru ceea ce face”, declara, în urmă cu un an, Constantin Rădeanu.
Prefectul de atunci, Dan Şlincu, susţinea că primarul din Dimăcheni i-a spus că oamenii cu care e la Frumuşica sunt în concediu.