Una dintre cele mai importante lucrări statistice, solicitată atât de Uniunea Europeană (UE), cât și de Banca Mondială, a intrat de astăzi în probe. Este vorba de Recensământul General Agricol, care va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune a UE.
Timp de două săptămâni, până pe 23 octombrie, Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Botoșani va derula recensământul de probă în judeţ. Eşantionul pe care se va face cercetarea este alcătuit dintr-o sută de fermieri, persoane fizice şi persoane juridice, din comunele limitrofe municipiului: Răchiţi, Mihai Eminescu şi Curteşti.
Pentru colectarea datelor va fi utilizat un chestionar electronic, dezvoltat de experții Institutului Național de Statistică (INS) cu sprijinul Băncii Mondiale. Colectarea datelor la recensământul de probă va fi realizată de un reprezentant al DJS, care se va legitima și va pune la dispoziția fermierilor documente care să îi ateste calitatea.
„În contextul epidemiologic actual, vom avea în vedere sănătatea colegilor noştri implicaţi în Recensământul General Agricol, dar și a celor cu care vor trebui să intre în contact. Ca atare, angajații DJS vor realiza interviurile telefonic, cel puţin cu persoanele fizice, iar în cazul persoanelor juridice vor avea întâlniri cu reprezentanții acestora la sediul primăriilor din comunele respective. În prezent, suntem în faza de testare a acestor chestionare, dar şi al softului instalat pe tabletele ce vor fi folosite de recenzori în cadrul recensământului”, a declarat Valentin Popa (foto), directorul executiv al DJS Botoșani.
Costuri asigurate de Eurostat
Costurile recensământului de probă, ca și a celui general programat pentru perioada 1 februarie – 30 aprilie 2021, sunt asigurate de grant finanțat de Eurostat. În Recensământul General Agricol se vor colecta date din toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT), fiind vizate exploataţiile agricole de peste 15 ari sau cu efective de animale.
„Avem nevoie de sprijinul primăriilor din judeţ pentru finalizarea listelor cu exploataţii agricole, dar şi în etapele următoare, ce vizează sectorizarea UAT-urilor în vederea desfăşurării Recensământului şi derularea efectivă a acestuia”, a mai spus Valentin Popa.
Alături de DJS, în recensământul agricol de probă sunt implicate Prefectura Botoșani, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură şi Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
În 2018, fermierii europeni au beneficiat prin Politică Agricolă Comună de 58,82 miliarde euro, sumă care a reprezentat aproape 40% din bugetul UE.
Până la sfârșitul lunii august, România a atras până în prezent 13,39 miliarde de euro în actuala perioadă de programare (2014-2020), prin Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, cărora li se adaugă alte 7,92 de miliarde de euro plăți directe către fermieri.