Pensiile au crescut de la 1 septembrie cu 14%, valoarea punctului de pensie urcând de la 1.265 lei la 1.442 lei, dar pentru botoşăneni creşterile au fost nesemnificative. Din cauza faptului că la Botoşani sunt cele mai mici pensii din ţară şi creşterile au fost cele mai mici din ţară, majorarea medie fiind de doar 65 de lei, în condiţiile în care valoarea punctului de pensie a crescut cu 177 de lei.
La începutul lunii august, pensionarii botoşăneni încasau o pensie medie de 1.102 lei, fiind de departe cea mai mică din ţară. Acum, la începutul lui octombrie, pensia medie în judeţ a ajuns doar la 1.167 de lei. Această situaţie se explică prin faptul că grosul celor 92.804 pensionari aflaţi în plată au venituri foarte mici, iar procentul de majorare nu le-a crescut cu mult. De fapt, aplicându-se unitar o creştere de 14% tuturor pensiilor, cele mari au crescut şi mai mult, iar cele mici au fost majorate într-o proporţie nesemnificativă. De exemplu, o pensie de 1.000 de lei a crescut cu 140 de lei, în timp ce una de 5.000 de lei a crescut cu 700 de lei. Astfel, decalajul dintre cei mai săraci pensionari, majoritatea din judeţ, şi cei cu venituri mai mari, s-a accentuat.
La sfârşitul primului trimestru al anului, înainte de majorarea pensiilor, două treimi dintre pensionarii din Botoşani încasau lunar sub 1.265 de lei, cât este valoarea punctului de pensie, iar 50.000, adică mai bine de jumătate dintre ei, au avut pensii mai mici de o mie de lei.
La nivel naţional, pensia medie după majorare a ajuns la 1.586 de lei, cu aproape 200 de lei mai mult. În august, pensia medie la nivelul ţării era de 1.389 de lei.
Ministrul Muncii nu are soluţii pentru Botoşani
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susţine că „nu există un sistem de calcul diferit al pensiilor pentru Botoşani, faţă de restul ţării”. „Eu cred că ceea ce trebuie să primeze este corectitudinea şi principiul contributivităţii. Grija mea este ca între cine a muncit toată viaţa în fiecare zi şi are stagiu complet şi cine, din diverse motive, nu a putut să facă – eu nu judec, eu nu plec de la premisa că nu a dorit – pensiile, să nu se apropie, pentru că atunci descurajezi munca. Dacă eu îţi dau semnalul că va creşte pensia celui care nu a muncit cât ai muncit tu şi, deci, e mai avantajos să stai şi să nu munceşti decât să munceşti, eu nu cred că este un semnal corect pentru societatea românească”, a afirmat Alexandru, care a subliniat că ştie de situaţia pensionarilor botoşăneni, dar nu are nici o soluţie pentru a le îndulci viaţa
Vrând-nevrând, deputatul social-democrat Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a fost nevoit şi el să recunoască acest lucru, dar susţine că tocmai pentru că pensiile la Botoşani sunt cele mai mici din ţară este bine ca acestea să crească. „Într-adevăr aşa va fi, acea diferenţa între pensia medie din Botoşani şi la nivel naţional va creşte… Cu siguranţă oamenii din Botoşani au mai multă nevoie şi fac apel la parlamentarii PNL de Botoşani să conştientizeze şi să memoreze aceste cifre şi să ceară guvernului lor să majoreze pensiile”, declară fostul ministru al Muncii.
Marius Budăi susţine că nu prea sunt soluţii constituţionale pentru modificarea structurii pensiilor, astfel încât şi pensiile de la Botoşani să se apropie de media naţională. „O măsură de creştere pe structură nu se poate în momentul de faţă, pentru că ar fi neconstituţională. Calculul în formula pensiilor este pe valoare de punct de pensie”, a mai spus Budăi, refuzând ideea unei impozitări progresive, care ar reduce ecarturile dintre pensiile cele mai mici şi cele mai mari şi ar asigura şi bani mai mulţi la buget.
Venituri mici câştigate în judeţ
Cauzele valorii mici a pensiilor plătite la Botoşani sunt multiple.
Principala este faptul că angajaţii din Botoşani au avut, de-a lungul anilor, venituri mai reduse decât în restul ţării, motiv pentru care zona a fost, este şi va rămâne pentru mult timp săracă. Din cauza veniturilor modeste, şi valoarea pensiilor calculate este una derizorie.
Apoi, valoarea pensiei medii în Botoşani este trasă mult în jos de faptul că o treime dintre pensionarii din judeţ beneficiază de indemnizaţii de completare până la nivelul pensiei minime. Peste o treime din vârstnicii botoşăneni beneficiau de pensia minimă socială, care este acordată pentru persoanele care nu au stagiul minim de cotizare (15 ani). Aşa se face că există câteva pensii de doi-trei lei în plată, diferenţa până la pensia minimă fiind suportată de bugetul de stat.
De asemenea, faptul că judeţul Botoşani a fost şi este unul preponderent agricol se vede şi la nivelul veniturilor pensionarilor. De altfel, unul din şase vârstnici este pensionar agricultor. Vorbim de 14.224 de persoane, care încasează o pensie medie de doar 652 de lei. Peste 10.000 de pensionari botoşăneni primesc indemnizaţii sociale de completare, Botoşaniul fiind al treilea judeţ la nivel naţional ca număr de foşti agricultori beneficiari de indemnizaţie socială. Singurele judeţe care ne depăşesc la aceste capitole sunt Iaşi şi Dolj.