Proiectul umanitar iniţiat de Asociaţia IHTIS şi învăţătoarea Gabriela Munteanu pentru sprijinirea copiilor care trăiesc în fostul pichet militar din Hilişeu – Horia continuă. Impresionaţi de situaţia acestor copii, mulţi oameni cu suflet mare au decis să se implice pentru a le schimba viaţa în bine.
„Niciodată nu am pledat pentru a crea <o lume a ajutoarelor> și nu o vom face nici acum. Descoperim nevoi, căutăm soluții și aliați, prieteni, parteneri, achiziționăm împreună resursele solicitate, îmbunătățim situația existentă în pichet. Au fost primite hăinuțe, rechizite și materiale de construcții de la donatorii din județ, dar și donații în bani. Totodată, s-a creat o punte umanitară București -Botoșani, de unde au fost primite produse de îmbrăcăminte pentru cei mai mici dintre copii. Cu resursele financiare primite s-au cumpărat alimente de bază pentru cele nouă familii, având și fonduri pentru o tablă magnetică și o sobă”, a anunţat Mihaela Mihăescu, preşedintele Asociaţiei IHTIS.
“Am văzut în ei speranța crescând”
Potrivit acesteia, lucrul cel mai important este acela că s-a reuşit responsabilizarea beneficiarilor acestui proiect. Anunțați fiind de implementarea acestui proiect, copiii din pichet au devenit veseli și încrezători. S-au organizat împreună cu mamele lor în realizarea unui program de ordine și curățenie zilnică. Sunt motivați să învețe. Tăticii au promis că vor renunța la treburile obișnuite prin care asigură supraviețuirea familiei, pentru a ajuta voluntarii IHTIS în realizarea lucrărilor de renovare a spațiului educațional, sala din pichet care va fi amenajată pentru ca micuţii de acolo să aibă condiţii pentru a-şi face temele.
„Am văzut în ochii copiilor din pichet o rază de speranță, am simțit bucuria în sufletele lor… Am văzut în ei speranța crescând, speranța că totul va fi mai frumos pentru ei, că vor avea dulăpioare în care să-și țină hainele și rechizitele, vor avea un spațiu curat și frumos în care să scrie și să învețe liniștiți. Îmi doresc să aduc fericirea în inimile acestor copii, dar singură nu pot! Am nevoie de parteneri, de autorități, de mulți prieteni adevărați. Am nevoie de voluntari, de fapte și de multă rugăciune pentru a reuși“, a declarat Gabriela Munteanu.
În următoarea perioadă, vor începe lucrările propriu-zise. O ușă și două geamuri termopan sunt priorități actuale, costuri estimate zilele acestea la 5000 lei, buget deocamdată incomplet.
Cei ce doresc să sprijine acest demers, se pot alătura Grupului online „Copiii din pichet”.