Guvernul va continua să plătească şomajul tehnic pentru angajaţi din sectorul HoReCa, în perioada în care activitatea este suspendată. De asemenea autorităţile spun că vor fi analizate măsuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor, astfel încât să fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare. Decizia survine consultării premierului cu reprezentanţii industriei HoReCa de la sfârșitul săptămânii trecute.
„O modalitate de susţinere a sectorului HoReCa stabilită de Guvern constă în continuarea plăţii şomajului tehnic pentru angajaţi pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil şi a plăţii unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat pentru fiecare loc de muncă menţinut la reluarea activităţii”, transmit reprezentanţii Executivului.
Guvernul va analiza măsuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor din sectorul HoReCa, astfel încât să fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare. Consultările vor continua în perioada următoare.
„Noi plecăm de la premisa că restaurantele au fost închise arbitrar”
Reprezentanţii industriei ospitalităţii i-au solicitat premierului Ludovic Orban ca restaurantele să funcţioneze pe baza a două etape, după modelul şcolilor, în funcţie de incidenţa cazurilor de îmbolnăviri, potrivit preşedintelui Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu.
„Noi plecăm de la premisa că restaurantele au fost închise arbitrar. Cel puţin la Bucureşti, acest coeficient de 1,5 la mia de locuitori se aplică unei populaţii de aproximativ 1,8 milioane locuitori, ceea ce nu mai este cazul în Bucureşti, deci acest procentaj a fost cel mai important şi pus în discuţie în faţa premierului. Astfel, noi am solicitat să trecem pe modelul pe care funcţionează şi şcolile şi în România să avem două etape: până la 1,5 la mie şi între 1,5 la mie şi 3 la mie să se poată funcţiona cu restricţii în interiorul restaurantelor, iar peste 3 la mie să fie măsuri mai restrictive decât ce am avut până acum”, a explicat Petrescu.
Conform datelor prezentate de preşedintele Hora, din 12.000 de restaurante câte existau în Bucureşti anul trecut, în prezent 4.000 au fost închise definitiv.
Autorităţile au promis că vor lua o decizie în cazul industriei ospitalităţii până marți.