În şedinţa de ieri, 8 octombrie, Guvernul României a aprobat suplimentarea cu 750 de posturi a necesarului pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Decizia este complementară celei adoptate la începutul anului școlar 2020-2021, potrivit căreia numărul de posturi a fost suplimentat cu 500.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, urmare a hotărârii aprobate ieri, numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv în învățământul special, în centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, este de 286.710 de posturi.
„Reglementarea stabilită de Executiv are ca scop asigurarea dreptului la educație al elevilor, în contextul în care, noul an școlar a început în condițiile prevăzute de starea de alertă. Mai exact, organizarea activităților didactice pe durata stării de alertă presupune dispunerea unor măsuri stricte de igienă și distanțare socială, fapt care determină micșorarea efectivului de elevi la clasă și creșterea numărului de clase, implicit a numărului de posturi”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
După prima suplimentare IŞJ a primit doar 15 posturi
După prima suplimentare, cea de 500 de posturi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a primit doar 15 posturi. Din solicitările venite din partea conducerilor de şcoli au rezultat un număr de 72 de norme nedidactice de suplimentat. „După ce am finalizat toată activitatea de normare pe fiecare unitate de învăţământ, am reuşit să rezolvăm undeva la 85% dintre solicitări, în sensul în care am alocat 61 de posturi nedidactice la diferite unităţi de învăţământ”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.
Pe lângă cele 15 posturi repartizate de minister, alte 46 au fost asigurate prin transformarea unor posturi didactice în posturi pentru personalul nedidactic.
La această dată, în învăţământul botoşănean sunt 6.493 de angajaţi, repartizaţi după cum urmează: 4.707 de cadre didactice, 503 de cadre care fac parte din personalul didactic auxiliar (contabil, secretar, informatician, bibliotecar, laborant, administrator de patrimoniu) şi 1.283 de salariaţi din rândul personalului nedidactic (femei de serviciu, muncitori, portari, fochişti).