spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăBotoşaniul este fruntaş la morţi provocate de Covid

Botoşaniul este fruntaş la morţi provocate de Covid

♦ La fiecare 13 bolnavi vindecaţi de Covid19 în judeţul Botoşani unul a pierdut lupta cu boala  
♦ În acest moment cinci dintre cele şase paturi pentru pacienţi confirmaţi cu SARS-CoV-2 de pe secţia de reanimare de la Botoşani sunt ocupate

Încă un botoşănean a cedat în faţa bolii provocate de noul coronavirus. Al 111-lea deces raportat la nivelul judeţului este al unui bărbat de 82 de ani, din Botoşani. Acesta a suferit un accident vascular în trecut, care a lăsat mai multe urme în organismul afectat şi de vârstă. Contractarea virusului SARS-CoV-2 a făcut ca organele bărbatului să cedeze în lupta cu boala, medicii nemaiputând face nimic.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Deşi numărul de noi cazuri înregistrate este unul mic, iar bilanţul total al bolnavilor este mult mai mic comparativ cu al altor judeţe, Botoşaniul clasându-se pe locul 30 la nivel naţional, şi pe ultimul la nivelul Moldovei, datele problemei se schimbă radical în cea ce priveşte pacienţii care pierd lupta cu boala. Astfel, cu acces aproape zero la tratamentele de top, Botoşaniul creşte ameninţător în clasamentul deceselor cauzate de Covid19. Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre pacienţii care ajung în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) au murit, unul dintre motive fiind lipsa tratamentelor de ultimă generaţie.

Un mort la fiecare 13 pacienţi vindecaţi

O raportare a numărului de decese la numărul de pacienţi vindecaţi arată cifre de-a dreptul îngrijorătoare. Astfel, la fiecare 13 bolnavi vindecaţi, în judeţul Botoşani unul a pierdut lupta cu boala. Raportul este cel mai crescut, alături de Bacău, unde sunt, însă, 203 decese. În rest, judeţele din apropiere, chiar şi Suceava, considerată epicentrul pandemiei pentru mult timp în România, are un raport de un deces la fiecare 13,5 persoane vindecate. La Iaşi raportul este de 14,6, în timp ce la polul opus se află judeţul Vaslui. Cu doar 93 de decese şi aproape 2.400 de persoane vindecate, la Vaslui media este de un deces la fiecare 25 de pacienţi vindecaţi.

În judeţe precum Iaşi, Cluj sau Timiş, care sunt puternice centre universitare, unde se decid şi se modifică schemele de tratament pentru bolnavii Covid19 cei care îşi pierd viaţa sunt mai puţini raportat la numărul de îmbolnăviri.

La nivel naţional rata este de un deces la 21,4 persoane vindecate.

Nouă paturi la ATI

În prezent, nouă dintre paturile de pe secţia ATI de la Botoşani deservesc pacienţii Covid19. Acestea sunt dotate cu ventilatoare mecanice şi aparatură de susţinere a funcţiilor vitale ale organismului. Şase dintre acestea sunt pentru pacienţii confirmaţi şi trei pentru cazurile suspecte de covid. În acest moment cinci dintre cele şase paturi pentru pacienţi confirmaţi sunt ocupate. Cele trei paturi pentru pacienţii suspecţi pot oricând să fie folosite pentru pacienţii confirmaţi.

Secţia de ATI de la Botoşani se confruntă, însă, cu o situaţie delicată din cauza faptului că doi medici şi un asistent au fost depistaţi pozitiv la Covid19. Astfel, turele sunt deja cu greu acoperite, din cauza lipsei de personal, dar și a îmbolnăvirii celor doi medici.

Pe secția de reanimare ajung cei mai grav bolnavi pacienţi din Spitalul Județean.

Acces aproape inexistent la tratamente de top

Unul dintre motivele pentru numărul mare de decese este accesul aproape inexistent la tratamentele de mare eficacitate, cum ar fi Remdesivir, considerat la ora actuală cel mai bun tratament pe plan mondial.

Cel mai bun exemplu în acest sens este medicul cardiolog botoşănean, care a fost declarat vindecat, deşi, aproape nimeni nu-i mai dădea nici o şansă. Organismul acestuia nu reacţiona la nici un tratament încercat la Botoşani, motiv pentru care a fost transferat cu un elicopter la Bucureşti unde a stat intubat mai bine de o săptămână. În cele din urmă, după ce chiar şi specialiştii din capitală şi-au pierdut speranţa, cele două medicamente, Remdesivir şi un medicament rusesc, şi-au făcut efectul, iar acum medicul şi-a revenit din comă şi a fost declarat negativ.

În prezent însă, pacienţii internaţi în capitală sunt trimişi înapoi în judeţele de origine, din cauza lipsei de locuri. Aceasta a fost şi situaţia unei botoşănence care a fost trimisă la Botoşani cu elicopterul. De asemenea, tot la Botoşani a fost trimisă şi o femeie din Bacău, deoarece în secţiile de reanimare din Iaşi şi Neamţ nu mai erau locuri disponibile.

Botoşăneni măcinaţi de boli

Medicii spun că nu doar lipsa tratamentelor de ultimă generaţie a dus numărul mare de decese. Carenţele organismelor botoşănenilor, bolile cu care se confruntă aceştia şi vârsta înaintată sunt alte cauze care au dus la aceste cifre. Astfel, 72 dintre cele 111 decese sunt raportate la persoane cu vârsta peste 65 de ani. Cu toţii aveau afecţiuni secundare, agravate de Covid19.

Au fost, însă, şi situaţii în care bătrâni de peste 90 de ani au răspuns la tratament şi s-au vindecat de Covid19.

„La Botoşani am primit luna trecuta 40 de flacoane de Remdesivir”

Luna trecută România a primit peste 25.000 de flacoane de Veklury (Remdesivir), în mai multe tranşe, pentru tratarea pacienţilor Covid-19.

Autorităţile sanitare au făcut demersuri pentru ca secţia ATI de la Botoşani să fie inclusă între cele care vor primi Remdesivir. În judeţul nostru au fost trimise flacoane din medicamentul considerat minune, însă foarte puţine. „La Botoşani am primit luna trecuta 40 de flacoane de Remdesivir. Acestea au ajuns aproape o săptămână pentru pacienţii de pe Terapie Intensivă. În momentul de faţă, la Spitalul Judeţean nu există Remdesivir. Am făcut solicitări către Bucureşti pentru a mai primi. Pentru noi, ca Spital Judeţean, a fost o onoare că am primit aceste flacoane. Ele sunt trimise în special către spitalele mari, cu cazuri grave. În momentul de faţă se recurge la schemele care nu includ Remdesivir”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...