Femeia care şi-a ucis soţul în faţa copiilor a fost reţinută de poliţişti. Bărbatul, care a bătut-o ani la rând, şi-a găsit sfârşitul după o singură lovitură aplicată cu o forţă şi o disperare ieşite din comun.
Deşi abuzată psihic şi fizic timp de ani de zile, femeia are, însă, şanse mici să poată pleda pentru legitimă apărare. Asta deoarece s-a stabilit că în momentul în care şi-a atacat soţul, acesta era întins pe pat. „Ca urmare a primelor cercetări a rezultat că, în timp ce se aflau la domiciliul comun, pe fondul unei stări conflictuale şi al consumului de alcool, o persoană de sex feminin a aplicat o lovitură de cuţit în zona pieptului, soţului său, care la acel moment se afla întins pe un pat în locuinţă”, a precizat Valeriu Chihaia, prim-procuror al Parchetului pe lângă Tribunalul Botoşani.
La scena macabră a asistat şi unul dintre copiii celor doi, o fetiţă de doar nouă ani. Aceasta a sunat imediat un unchi, care a mers la domiciliul celor doi, unde l-a găsit pe bărbat în agonie. Acesta a sunat la 112, iar victima a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Urgenţe. Deşi plaga era de mici dimensiuni, aproximativ un centimetru jumătate şi nici nu sângera abundent, lama cuţitului a străpuns pieptul bărbatului, s-a strecurat pe lângă claviculă şi a atins inima. La scurt timp după internare, bărbatul a intrat în stop cardiac şi a decedat. Printre diagnosticele puse de medici a fost şi hemopericard, adică o acumulare de sânge în sacul care înveleşte inima. Practic, cuţitul a atins inima, care a sângerat în interiorul acestui sac, astfel producându-se decesul rapid.
„Toate abuzurile psihice şi fizice la care a fost supusă au culminat cu acest gest”
Deşi vecinii au fost martori la nenumăratele agresiuni la care a fost supusă femeia, acum tot ea va suferi. La un moment, în timp ce era gravidă, aceasta a fost bătută cu o sapă. Potrivit legiştilor, şi acum, femeia a spus că gestul ei a fost precedat de un nou act de violenţă. Bărbatul ar fi strâns-o de gât şi de gură.
Când soţul s-a aşezat pe pat, toate abuzurile la care a fost femeia supusă peste ani au făcut-o să răbufnească şi a pus mâna pe un cuţit, lovind cu putere. „Este greu să se poată merge pe legitimă apărare. Toate abuzurile psihice şi fizice la care a fost supusă au culminat cu acest gest. Dar uşa la încăpere era deschisă. La fel şi uşa la casă, iar poarta care dădea în stradă nu era încuiată. Deci avea posibilitatea de a fugi. Nu a fost constrânsă în acel moment, nu a fost un gest pe care să fie nevoită să îl facă pentru a-şi salva propria viaţă”, a spus o sursă din anchetă.
Copii preluaţi de autorităţi
Imediat după incidentul cumplit, copiii au fost luaţi de poliţişti. Aceştia au fost duşi la un vecin, după care au fost preluaţi de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Asistenţii sociali încearcă, cel puţin pentru început, să nu îi separe pe cei patru micuţi. „În acest moment, cei patru copii sunt cazaţi într-un centru DGASPC. Copiii au fost consiliaţi de specialişti şi li se va acorda o măsura de protecţie specială la asistent maternal profesionist. Deja s-a identificat o familie, unde vor trăi în perioada următoare, ca să nu fie despărţiţi. Fetiţa de 9 ani va fi audiată de către organele de cercetare penală, în prezenţa unui psiholog”, a spus Dan Şlincu, directorul executiv al DGASPC Botoşani.
Violenţa în familie a luat amploare
Perioada de pandemie, de izolare la domiciliu a dus la creşterea alarmantă a victimelor violenţei conjugale. Din păcate victime colaterale sunt copiii. Aceştia fie au fost abuzaţi şi ei, fie au fost martori la abuzurile fizice şi emoţionale ale părinţilor.
Specialiştii spun că, în prezent, grija cea mai mare este starea psihică a copiilor. Expunerea lor la un asemenea eveniment poate lăsa urme adânci în dezvoltarea emoțională. „Funcție de vârsta copiilor, a fi martor la agresiunea între părinţi poate duce la o reacție acută de stres sau chiar la o tulburare postraumatică de stres. Noi vorbim şi de sănătatea mentală a copiilor, care depinde de mediul familial în care trăiesc, de calitatea relațiilor intrafamiliale, de nivelul socio-economic”, a precizat medicul primar în psihiatrie pediatrică Laura Jijie, coordonator în cadrul Compartimentului de Psihiatrie Pediatrică al SJU „Mavromati”.
Copiii sunt adevăratele victime
Chiar dacă vecinii familiei spun că cei patru copii erau bine îngrijiţi, specialiştii spun că aceste lucruri nu pot compensa traumele psihice. „În cazul de față se pare că este vorba de un mediu familial carenţial, disfuncţional, abuziv, marcat de conflicte frecvente între părinți, de violență intrafamilială repetată, de consum de alcool la părinți. Nu e suficient să îi asiguri unui copil hrană şi îmbrăcăminte. Pentru buna lui dezvoltare emoțională e nevoie şi de un mediu familial stabil afectiv, în care să crească şi să se dezvolte. Din păcate nivelul scăzut de educație parentală, consumul de alcool, sunt factori favorizanţi ai apariţiei acestor tipuri de cazuri de violență conjugală cu afectarea pe termen scurt, mediu şi lung al copiilor, care sunt adevăratele victime”, a mai spus medicul Laura Jijie.