Fluidizarea circulaţiei în municipiu le dă bătăi mari de cap poliţiştilor de la Rutieră, mai ales în preajma sărbătorilor religioase, când principalele artere din municipiu ajung să fie tranzitate zilnic de mii de autovehicule. Pe lângă aglomeraţie, dar şi nervi întinşi, şoferii cad victime şi accidentelor, iar din acest motiv cei din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere (BPR) Botoşani au trimis municipalităţii o serie de propuneri menite să facă ordine în trafic. „Am identificat câteva zone cu un grad de pericol foarte ridicat, acestea fiind în principal în preajma centrelor comerciale şi în apropierea unităţilor de învăţământ. Am solicitat Primăriei să analizeze oportunitatea instituirii sensului unic pe anumite străzi, dar şi crearea unor noi sensuri giratorii astfel încât să nu mai existe blocaje”, a declarat comisarul şef Victor Ciubotaru, şeful BPR Botoşani. Zonele cu probleme ar fi intersecţia Primăverii cu Bulevardul George Enescu (capătul liniei de tramvai 102), intersecţia Calea Naţională cu strada Victoriei precum şi intersecţia Bulevardului Mihai Eminescu cu strada Mihail Kogălniceanu, unde s-ar impune amenajarea unor sensuri giratorii, dar şi în preajma şcolilor şi liceelor din municipiu unde, mai ales la începerea cursurilor, se creează ambuteiaje din cauza celor care-şi duc copiii cu maşina şi opresc în drum.
Poliţiştii vor parcări concesionate doar pe timpul nopţii
Pe de altă parte, poliţiştii le-au mai cerut autorităţilor locale ca, în cazul concesionării locurilor de parcare, rezervările să fie valabile pentru intervalul orar cuprins între orele 16 şi 8 dimineaţa, în timpul zilei orice deţinător de maşină putând folosi locurile de parcare. „Dacă se concesionează pentru 24 de ore din 24, vom avea locuri de parcare goale şi maşini oprite pe străzi”, a explicat şeful BPR Botoşani. Totodată, agenţii rutieri au solicitat municipalităţii ca, în situaţia în care vor mai exista solicitări pentru deschiderea unor noi centre comerciale, să se instituie obligativitatea asigurării unor parcări care să poată prelua un număr mai mare de autoturisme. „Totodată, am notificat Primăria Municipiului Botoşani cu privire la intrarea în vigoare a noilor reglementări privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Dacă ar fi asigurate toate aceste măsuri, credem noi că traficul din municipiu s-ar îmbunătăţi considerabil”, a adăugat comisarul şef Victor Ciubotaru.
Semafoare inteligente pentru pietoni
O altă mare nemulţumire a şoferilor care străbat zilnic municipiul ar fi o serie de treceri de pietoni care strangulează traficul auto. Una dintre acestea ar fi cea de pe Bulevardul Mihai Eminescu, din dreptul Muzeului Judeţean de Istorie, alta pe strada Griviţa, din dreptul supermarketului Ovisim, iar o a treia ar fi pe Calea Naţională, între sucursala BRD şi restaurantul Pod de Piatră unde, cel puţin în zilele cu trafic intens, traversările pietonilor încurcă traficul. De aici a apărut şi propunerea poliţiştilor care au lansat ideea montării unor semafoare inteligente aşa încât pietonii să traverseze în grupuri compacte, nu în şir indian, un prim astfel de semafor urmând să fie montat pe bulevard, lângă muzeu. Acest semafor va avea un buton pe care pietonii vor putea apăsa pentru a primi verde, însă sistemul va temporiza trecerile şi nu va afişa verde imediat ce va fi apăsat.
Propunerile vor fi dezbătute în comisia de sistematizare a circulaţiei, municipalitatea urmând să ia deciziile finale. „Ceva trebuie făcut pentru că numai în municipiu sunt înmatriculate 38.000 de maşini, fără să le mai luăm în calcul pe cele aflate în tranzit, iar lungimea totală a arterelor de circulaţie măsoară doar 137 de kilometri”, a mai spus Victor Ciubotaru. Acesta şi-a exprimat convingerea că, odată cu reînfiinţarea serviciului de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, mulţi dintre şoferii care îşi lasă acum maşinile în stradă sau pe trecerile de pietoni vor deveni mai disciplinaţi.