spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăAparatele PCR cedează în lupta cu Covid

Aparatele PCR cedează în lupta cu Covid

♦ Analizoarele cu care se diagnostichează coronavirusul la Botoşani cedează sub valul de teste pe care le au de procesat. 
♦ În Botoşani se fac în continuare şi testări pentru depistarea Covid-19 la cerere, însă rezultatele vin mai greu, deoarece se procesează la Iaşi

Aparatele de analiză PCR pentru depistarea Covid19 au început să dea semne de oboseală. Astfel, după ce ambele analizoare Real Time PCR de la Botoşani s-au dovedit a fi nesigure în ultimele zile, analizele prelevate de la persoanele suspecte de Covid, dar şi de la bolnavii care trebuie retestaţi, sunt trimise la Iaşi.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Situaţia a culminat marţi după-amiază, când rezultatele de la câteva zeci de teste au ieşit cu eroare şi au trebuit repetate. Pentru a evita retestarea tuturor pacienţilor peste 300 de teste au fost trimise de urgenţă la Iaşi, la un laborator care se află în circuitul naţional de testare, agreat de Ministerul Sănătăţii. Potrivit unor angajaţi din cadrul laboratorului de la Secţia de Boli Infecţioase, una dintre componentele care deserveşte ambele aparate de analize ar fi cedat. O echipă de tehnicieni a sosit la Botoşani ieri dimineaţă pentru a încerca să remedieze problemele apărute.

„Oriunde apare factorul uman poate apărea şi greşeala”

O altă ipoteză pentru zecile de rezultate eronate ar fi, însă, şi partea umană din acest întreg mecanism. Pe lângă numărul mic de specialişti, condiţiile de lucru sunt la limita suportabilităţii, iar munca este chiar una fizică. Asta pentru că aparatele achiziţionate la Botoşani sunt semi-automate. Asta înseamnă că au mai multe procese din cadrul analizării probelor, care trebuie făcute de om.

„Oriunde apare factorul uman poate apărea şi greşeala. Tocmai de aceea în general se optează pentru aparate automate”, a spus un angajat al Laboratorului Spitalului Judeţean.

Potrivit acestuia, există un model de aparat care face totul automat. Este o platformă închisă, care lucrează IVD (in Vitro Diagnostic). „Practic, pui tubul cu analizele recoltate şi el face restul până la rezultatul final. Un alt avantaj ar fi că nici spaţiul de lucru nu este atât de mare ca la celălalt tip de aparat”, a mai spus laborantul.

Problema apare, însă, la costuri. Kiturile pentru un astfel de aparat sunt de 3-4 ori mai scumpe decât cele care sunt folosite la Botoşani.

Modelul de aparat folosit la Botoşani are nevoie de mai multe instrumente în afară de echipamentul propriu-zis de detecţie (RT-PCR). Centrifuga de mare viteză, vortex, micropipete, termobloc, hotă de exhaustare de mare putere sunt câteva din aparatele complementare.

Norme stricte în laborator

Pentru acest tip de aparat cei care lucrează în laborator au anumite norme de lucru. Aceştia trebuie să lucreze complet echipaţi cu combinezoane, într-un mediu fără aer condiţionat sau vreo ventilare de orice fel, pentru a se evita răspândirea virusului în cazul unui accident biologic.

Pentru acest tip de analiză probele biologice se recoltează steril cu ajutorul swab-urilor din faringe şi din nas. Acestea se duc la laborator, unde, în prima etapă, se resuspendă proba într-un mediu şi apoi se realizează inactivarea virusului cu o substanţă specială. Urmează etapa de izolare a acizilor nucleici, în cazul de faţă molecule ARN printre care, alături de cele umane se află şi cele de origine virală. Fiind vorba de un virus ARN se folosesc kituri de izolare a ARN. Această etapă se face manual.

Urmează analiza propriu-zisă Real Time PCR pentru detecţia prezenţei virusului. Aceasta se face în aparatul numit Real Time PCR prin metoda de detecţie cu sonde TaqMan.

Orice greşeală înseamnă contaminare de personal

Aceste procedee, mai ales cele manuale, necesită timp şi mai ales foarte multă atenţie şi concentrare din partea celor care le manipulează. Tocmai din acest motiv pot apărea oboseala şi greşelile.

În mai multe rânduri s-a încercat suplimentarea personalului din cadrul laboratorului, însă, de fiecare dată reprezentanţii Spitalului Judeţean şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) s-au lovit de aceeaşi problemă. „Noi angajaţi ar trebui recrutaţi din rândul celor cu minime deprinderi de biologie moleculară. Pregătirea deprinderilor de lucru necesită un timp îndelungat. Vor lucra sub presiune şi vor greşi. Orice greşeală înseamnă contaminare de personal, îmbolnăvire, contaminare de probe şi kituri, analize false şi pierderi financiare prin deteriorarea kiturilor şi instrumentelor. Nu poţi lăsa baltă analizele de rutină ca să faci doar Covid-19”, a mai spus angajatul din cadrul laboratorului SJU.

În Botoşani se fac în continuare şi testări pentru depistarea Covid19 la cerere, însă rezultatele analizelor vin mai greu acestea fiind trimise tot la Iaşi. Costul acestor analize este în continuare de 270 de lei.

Şapte cazuri noi diagnosticate în judeţ

Potrivit DSP, în ultimele 24 de ore, alte şapte persoane din judeţul Botoşani au fost diagnosticate cu noul coronavirus. De la începutul pandemiei 1.543 de botoşăneni s-au infectat cu SARS-CoV-2, însă, în prezent mai sunt active 155 de cazuri. Până ieri 1282 de persoane s-au vindecat de Covid19.

Incidenţa infectărilor per mia de locuitori este de 0,32, la nivelul întregului judeţ.

Totalul deceselor înregistrate în rândul botoşănenilor infectaţi este 106, cel mai recent caz fiind cel al unui bărbat de 48 de ani care beneficiase de tratament cu plasmă de convalescenţă.

Botoşani se menţine pe locul 30 la nivel naţional în privinţa numărului de infectări.

Record de îmbolnăviri la nivel naţional

Ieri Grupul de Comunicare Strategică a anunţat un nou record negativ în ceea ce priveşte numărul zilnic al bolnavilor Covid. Astfel, au fost confirmate 1.767 de noi cazuri de infecţie în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 24.745 de teste. Precedentul record fusese înregistrat pe 16 septembrie – 1.713 noi cazuri zilnice. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 681 de persoane au fost reconfirmate. Cifra de ieri ridică totalul cazurilor Covid confirmate oficial pe teritoriul României de la debutul pandemiei şi până acum la 116.415. 93.558 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate şi 47 de decese (35 bărbaţi şi 12 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din ţară. Până ieri, 4.550 de persoane diagnosticate cu Covid-19 au decedat.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 7.061. Dintre acestea, 498 sunt internate la ATI. Cifra este în uşoară creştere faţă de ieri, când la ATI erau internate 496 de persoane.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.3 ° C
3.3 °
1.6 °
68 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...