Apicultorii vor primi, în această săptămână, ajutorul de minimis de 25 de lei pe familia de albine, conturile direcţiilor agricole fiind alimentate cu sumele necesare, a anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Procedura de plată mai trebuie avizată de către Finanțe, iar apoi banii vor ajunge în conturile apicultorilor. „Săptămâna aceasta toți vor avea banii în conturi”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.
La nivelul județului , 356 de apicultori, cu aproximativ 25% mai multe ca anul trecut, au apelat la sprijinul statului pentru a le asigura familiilor de albine rezervele de hrană, care nu au putut să se constituie pe cale naturală din cauza vremii nefavorabile. Ei vor primi câte 25 de lei de familia de albine, care reprezintă aproximativ jumătate din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Cele 356 de cereri totalizează 33.789 de familii de albine, astfel că se poate vorbi de un sprijin total de aproximativ 850 de mii de lei, adică 175 de mii de euro.
„Măsura de ajutor a apicultorilor a fost instituită, întrucât familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și a cantității mici de polen și nectar. Astfel, fenomenele hidrometeorologice nefavorabile s-au manifestat pe întreg teritoriul județului nostru în perioada martie – mai”, a spus Delibaș.
Producţie de miere afectată de condiţiile meteo
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara la mijlocul lunii iunie că producţia de miere va fi compromisă în acest an, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, fiind prognozată o reducere cu 15-20% faţă de anul trecut. Apicultorii au solicitat autorităţilor un sprijin financiar de 10 euro/familia de albine.
La nivel național au depus cerere pentru a beneficia de sprijin 6.296 apicultori, pentru un total de 1.506.068 familii de albine. Suma totală alocată pentru această schemă de ajutor este de 37,652 milioane de lei, adică trei sferturi din suma maximă aprobată de guvern, 50 de milioane de lei.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.