Val uriaş de retrageri din rândul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor secţiilor de votare la alegerile locale care se vor desfăşura duminica aceasta.
Potrivit proceselor verbale ale Birourilor Electorale Judeţene de Circumscripţie (BECJ) Botoşani publicate pe site-ul Instituţiei Prefectului, din momentul tragerii la sorţi şi până ieri s-au retras 259 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai celor 427 de secţii de votare. Este vorba de peste 30% din cei chemaţi să asigure coordonarea procesului electoral. Cei mai mulţi retraşi sunt preşedinţii, 141, în timp ce din vicepreşedinţii extraşi iniţial au renunţat 118.
„Cei mai mulţi sunt din cauza incompatibilităţilor dintre ei şi candidaţi. Apoi, un număr foarte mare de experţi electorali au renunţat din motive personale. Nu se poate spune neapărat că au renunţat din cauza pandemiei, pentru că şi la celelalte alegeri erau renunţări. Acum, că sunt mai multe, probabil şi din cauza încărcăturii pe care o au localele”, a declarat un oficial implicat în organizarea alegerilor în ultimii ani.
De asemenea, numeroase retrageri s-au consemnat şi în rândul operatorilor de la tabletă, dar în acest caz, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a publicat încă lista finală, pentru că în cazul acestora sunt şi rezerve care vor putea fi utilizate în procesul electoral. „Sunt retrageri şi în rândul celor de la tablete, dar situaţia este gestionabilă”, a mai spus oficialul.
Acesta se aşteaptă ca până sâmbătă să se mai confrunte cu astfel de probleme. „Vor mai fi înlocuiri, cu siguranţă. BECJ Botoşani se va întruni să avizeze noile numiri”, a declarat sursa citată.
„Sunt problemele de incompatibilitate”
Această problemă o au şi partidele care găsesc cu greu reprezentanţi pentru a completa birourile locale ale secţiilor de votare. „E greu. Sunt problemele de incompatibilitate şi mulţi care nu vor să facă parte din secţii. De regulă, în comune sunt câte trei-patru-cinci secţii. E foarte greu să găseşti oamenii potriviţi pentru toate, mai ales în comunele mici”, a declarat secretarul unei mici formaţiuni politice locale.
Potrivit legii, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii acestora şi operatorii de calculator primesc câte 250 de lei pe zi. Ei sunt pontaţi cinci zile, deci realizează un venit brut de 1.250 de lei. Reprezentanţii partidelor în birourile electorale ale secţiilor de votare primesc câte 150 de lei pe zi şi sunt pontaţi tot cinci zile, adică 750 de lei impozabil.
În plus mai primesc pentru apă, cafea şi gustări câte 20 de lei neimpozabili pentru fiecare zi de activitate, adică încă o sută de lei.
PSD a trebuit să-şi înlocuiască reprezentantul în BECJ
Din cauza unei situaţii oarecum similare, PSD a trebuit să-şi înlocuiască reprezentantul în BECJ. Cu o zi mai înainte ca toate candidaturile să revină definitive, Mihnea Ateşoaie s-a retras din BECJ, fiind înlocuit cu Ana-Maria Coclici: Mihnea Ateşoaie este soţul Alexandrei Huţu, secretarul executiv al organizaţiei judeţene a PSD şi mâna dreaptă în partid a senatorului Doina Federovici, care se află pe lista de consilieri judeţeni propusă de către social-democraţi în alegeri. În această situaţie, cei doi erau incompatibili. Atunci, Doina Federovici, preşedinta PSD Botoşani, susţinea că Ana-Maria Coclici era de fapt cea desemnată iniţial să facă parte din BECJ, dar că această a fost programată la o intervenţie chirurgicală în perioada de constituire a Biroului motiv pentru care a fost înlocuită temporar cu Mihnea Ateşoaie care avea experienţa rundelor de alegeri trecute.