În finalul mandatului, consilierii municipali botoşăneni nu au mai dorit să facă interpelări. Dacă în alte şedinţe, interpelările durau peste o oră, în şedinţa de astăzi, 18 septembrie, doar viceprimarul Cosmin Andrei a ţinut să facă referire la problemele din şcoli.
„Abia astăzi aprobăm rectificarea de buget, deci banii vor ajunge săptămâna viitoare. Și ca în alte situații sunteți iar defazat, anul școlar a început, poate nu știți că anul școlar a început și părinții au plătit din banii proprii dotările de care au avut nevoie. Au cumpărat inclusiv bănci la o școală din municipiul Botoșani, unele sisteme online nu funcționează și nu se pot ține cursuri online, nemaivorbind de dezinfectanți, materiale sanitare pentru toalete și pentru păstrarea unei siguranțe în școli. Deci ceea ce ați spus dumneavoastră este o minciună sfruntată că școlile au bani, că le-ați dat dumneavoastră bani, abia astăzi aprobăm rectificarea de buget, în al 13-lea ceas”, a spus Cosmin Andrei.
„Noi am spus nu că am rezolvat problemele din școli, ci că există bani în școli”
Primarul Cătălin Flutur a arătat că unităţile de învăţământ au avut fonduri pentru pregătirea noul an şcolar.
„Noi am spus nu că am rezolvat problemele din școli, ci că există bani în școli. Bani atât din finanțarea de bază, cât și din finanțarea complementară. Mai mult decât atât, în data de 9 septembrie, când nu erau stabilite scenariile pe diverse unități de învățământ, am informat toți directorii de școală că vor primi, pe lângă banii pe care-i aveau, pentru că sunt economii importante şi existau bani la fiecare centru financiar şi la fiecare şcoală. Existau bani doar pentru faptul că nu s-au făcut cheltuieli cu utilitățile din martie până acum, nu s-au mai organizat competiţii, nu s-au mai făcut olimpiade şcolare. Deci sumele existau. Ceea ce am făcut noi, am spus că fiecare centru bugetar va mai primi câte 50.000 de lei, în completarea sumelor care existau”, a explicat Cătălin Flutur.
Cătălina Lupaşcu, preşedintele de şedinţă, l-a invitat pe Cosmin Andrei în cea mai mare şcoală din judeţ, respectiv Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, „unde o să vadă un exemplu de bună practică”. „Există dezinfectanţi, există posibilitatea desfăşurării orelor hibrid, aşadar, vă rog frumos să nu generalizaţi şi dacă aveţi probleme punctuale, să le spuneţi în şedinţă, cu referire exactă la unitate de învăţământ care are probleme”, a spus Cătălina Lupaşcu.
„O singură şcoală a cerut 129.000 de măşti”
Potrivit primarului, şcolile au avut de transmis primăriei situaţia cu materialele care le mai sunt necesare. Unele solicitări primite din şcoli au fost însă exagerate, explicabile în condiţiile în care nu se stabiliseră scenariile după care se va desfăşura activitatea didactică.
„Cu o săptămână înainte de a începe școala, am distribuit în școli 72.000 de măști și 3.600 de litri de dezinfectant. Astea au fost cumpărate din fondurile Primăriei special ca să începem școala cum trebuie și pentru a evita solicitări din partea celor de la școli să primească bani de la părinți. Astea sunt niște lucruri absolut evidente și dacă vreți mai putem să vorbim câte termometre am dat în școli, câte role de prosop, cât săpun lichid cu recipient. Bineînțeles că nu puteau să primească nu știu ce școală, nu dau numele acum, o singură școală generală care ne-a cerut 129.000 de măști. Ca să înțelegeți și dumneavoastră cam cum se lucrează”, a mai spus Cătălin Flutur.
Primarul Cătălin Flutur a mai spus că municipalitatea va asigura unele suplimentări de fonduri în vederea efectuării de teste Covid pentru cadrele didactice, însă aceste teste trebuie făcute la o săptămână sau zece zile de la începerea școlilor, conform indicațiilor primite de la Direcţia de Sănătate Publică Botoșani.