Judeţului Botoşani i-au revenit doar 15 posturi din cele 500 înfiinţate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării. “În următoarele zile urmează să se hotărască modul în care vor fi repartizate aceste posturi, în funcţie de solicitările conducerilor unităţilor de învăţământ. Oricum, numărul posturilor solicitate este cu mult mai mare”, a declarat Ana Maria Loghin, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a explicat că în vacanţa de vară s-au vacantat 20 de posturi prin pensionări, concedii fără plată sau plecarea din sistem. “Sunt lucruri normale, se întâmplă în fiecare an. Ideea este că noi am fost blocaţi deoarece nu au putut fi organizate concursuri în starea de alertă. Organizarea concursurilor a fost deblocată, dar legea trebuie să fie promulgată de preşedintele ţării. După ce va fi publicată în Monitorul Oficial, va putea fi aplicată”, a explicat oficialul.
Personal nedidactic insuficient în şcolile botoşănene
Gabriel Hârtie a arătat că trebuie rezolvată de urgenţă problema deficitului de personal la personalul de întreţinere din şcoli şi şoferii de microbuze. “Dacă mergem pe solicitările unităţilor de învăţământ, sunt mult mai multe posturi vacante. Fiecare unitate de învăţământ a mai solicitat posturi ca urmare a aplicării măsurilor impuse de actualul context epidemiologic. În aceste zile, directorii de şcoli vin la inspectoratul şcolar cu planul de normare, pentru că avem un calendar pentru normarea pe fiecare unitate de învăţământ. Analizăm fiecare situaţie în parte şi încercăm să soluţionăm problemele”, a precizat Gabriel Hârtie.
Unităţile de învăţământ au deficit de personal nedidactic de câţiva ani, însă problema s-a acutizat, în condiţiile în care, prin aplicarea noilor reguli pentru desfăşurarea activităţii didactice, volumul de muncă s-a dublat.
„Avem nevoie de posturi suplimentare la personalul nedidactic pentru că se vrea igienizarea între schimburi, care este aproape imposibil de făcut cu personalul existent. Colegii noştri de la nedidactic parcă ar fi sclavi pe plantaţie. Nu se poate nici aşa. La noi avem doi – trei oameni pe şcoală şi nici nu-i plătim. Au salarii mici şi, faţă de anul trecut, volumul lor de muncă s-a dublat”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.