Sute de apicultori botoșăneni au apelat la sprijinul statului pentru a le asigura familiilor de albine rezervele de hrană, care nu au putut să se constituie pe cale naturală din cauza vremii nefavorabile.
Apicultorii, care aveau familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă şi înregistrate/autorizate la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoşani, au avut termen până pe 15 septembrie pentru a depune la DAJ cerere pentru un ajutor de 25 de lei de familia de albine, care reprezintă aproximativ jumătate din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Numărul solicitărilor a ajuns la 356, cu aproximativ 25% mai multe ca anul trecut, când s-au totalizat 289 de cereri. Cele 356 de cereri totalizează 33.789 de familii de albine, apicultorii urmând să primească 25 de lei pe familie. Astfel, la nivelul județului botoșani se poate vorbi de un sprijin total de aproximativ 850 de mii de lei, adică 175 de mii de euro.
„Măsura de ajutor a apicultorilor a fost instituită, întrucât familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și a cantității mici de polen și nectar. Astfel, fenomenele hidrometeorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul județului nostru în perioada martie – mai 2020 au fost comunicate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către apicultori, reprezentanții formelor asociative ale acestora și Prefecturii”, a declarat Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani.
La sfârșitul lunii trecute, Guvernul a adoptat o hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis a cărei valoare totală este de aproximativ 50 de milioane de lei. Beneficiarii acestei măsuri sunt apicultorii care deţin atestat de producător valabil la data depunerii cererii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar și persoanele juridice, precum şi oricare formă asociativă cu sau fără personalitate juridică.
Valoarea totală care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 20.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente.