Într-un oraş sufocat de maşini, parcările neregulamentare au devenit o obişnuinţă. Iar situaţia nu se întâlneşte doar în zona centrală a municipiului, ci inclusiv pe străduţele aflate la periferia oraşului. Şoferii se plâng de lipsa locurilor de parcare, municipalitatea dă vina pe imposibilitatea de a crea noi parcări din cauza absenţei unor terenuri pretabile la aşa ceva, dar sunt şi situaţii în care şoferilor nu li se pot găsi scuze. Mai ales celor care îşi lasă maşinile parcate la câţiva metri de trecerile de pietoni, punându-i în pericol pe cei care vor să traverseze, dar şi pe şoferii care vor să circule corect.
Accident mortal în municipiu
Pe 23 august, o femeie din municipiul Botoşani a fost accidentată mortal, pe strada Împărat Traian, în timp ce încerca să traverseze pe trecere. Observată prea târziu de şoferul unui Audi, din cauza maşinilor parcate chiar în apropierea trecerii de pietoni, femeia a fost izbită în plin şi proiectată la câţiva metri, decedând la scurt timp din cauza leziunilor suferite. Şoferul s-a ales cu un dosar penal pentru ucidere din culpă, însă cei care şi-au lăsat maşinile în apropierea trecerii de pietoni au scăpat basma curată.
Abia după ce oamenii revoltaţi au început să acuze lipsa de reacţie a autorităţilor, cei din Poliţie au început să organizeze acţiuni prin municipiu, sancţionându-i pe şoferii neglijenţi.
O demonstrează chiar cifrele înregistrate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), care arată că, din ianuarie şi până în august, poliţiştii rutieri au aplicat, la nivelul întregului judeţ, doar 290 de sancţiuni pentru opriri sau staţionări neregulamentare, în condiţiile în care, dacă ar fi să facă o simplă patrulare prin municipiu, poliţiştii ar da mult mai multe amenzi celor care parchează în zonele cu restricţii.
Situaţie identică la Poliţia Locală
O situaţie similară se înregistrează şi la Poliţia Locală. Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Locale, a precizat că angajaţii din cadrul Serviciului circulaţie pe drumurile publice au acţionat pe raza municipiului şi au sancţionat mulţi şoferi care au oprit, staţionat sau parcat neregulamentar.
În perioada 1 august – 14 septembrie, au fost aplicate 238 de sancţiuni.
Conform ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice, au fost date 78 de amenzi şi 78 de avertismente. Poliţiştii locali au stabilit sancţiuni şi în baza hotărârii Consiliului Municipal prin care a fost aprobat regulamentul de organizare a circulaţiei rutiere în municipiul Botoşani, respectiv 66 de amenzi şi 23 avertismente.
Maşini parcate şi pe trotuare
Pe unele străduţe s-a ajuns la o situaţie paradoxală, ca pietonii să circule pe carosabil din cauza maşinilor parcate pe trotuar, iar un astfel de caz se întâmplă pe strada Nicolae Iorga.
„Sunt de acord cu ce spune legea şi sunt împotriva celor care îşi parchează maşina aiurea, dar nu sunt de acord atunci când te amendează că ai parcat în locuri nepermise tocmai din cauza lipsei locurilor de parcare. Întâi să facă parcări şi după aceea să dea amenzi“, a spus Ilie Dercaş.
Primăria asigură circa 8.000 de locuri de parcare, în condiţiile în care numărul maşinilor a explodat în ultimii doi ani.
Sancţiuni prevăzute de lege
Unele parcări neregulamentare nu pot fi scuzate, iar amenzile par fie singura soluţie.
Pentru o parcare în loc nepermis, un şofer poate lua până la trei puncte amendă şi două puncte penalizare. Dacă şoferul depăşeşte cele cinci minute şi intră în staţionare, primeşte 4 puncte amendă şi 3 puncte de penalizare. Prin urmare, amenzile ar fi între 435 de lei şi 580 de lei, dar acestea ar putea fi evitate dacă proprietarii maşinilor ar licita pentru locurile de parcare, tariful de pornire pentru un loc de parcare fiind de numai 117 de lei pe an. Banii strânşi de municipalitate ar urma să fie investiţi în crearea unor noi parcări.
– Sebastian GHEORGHIU
– Virginia CONSTANTINIU