spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTCondamnare definitivă pentru falsul jurist de la Zona Metropolitană

Condamnare definitivă pentru falsul jurist de la Zona Metropolitană

Fostul jurist al Zonei Metropolitane (ZM), Sorin Mihalache, care şi-a falsificat diploma de studii pentru a putea profesa pe această funcţie, a fost condamnat definitiv la 10 luni de închisoare pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Sentinţa finală a fost pronunţată ieri de Curtea de Apel Suceava, care a majorat pedeapsa iniţială de patru luni şi 10 zile dictată de Judecătoria Botoşani în octombrie 2019.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Magistraţii suceveni au menţinut însă celelalte dispoziţii ale instanţei de fond, respectiv suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Astfel, Sorin Mihalache va fi supus unui termen de supraveghere de doi ani, interval în care va trebui să respecte mai multe măsuri şi obligaţii printre care frecventarea unui program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Botoşani în colaborare cu instituţii din comunitate şi prestarea unei munci neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani sau la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani.

Angajare directă pe baza unor recomandări

Sorin Mihalache a fost angajat la ZM ca şi consilier juridic începând cu 1 ianuarie 2014, angajarea fiind semnată de fostul primar al municipiului, Ovidiu Portariuc, cu un salariu de 2.500 lei. Nu a fost vorba de niciun concurs, ci de o angajare directă în baza unor recomandări.

În 2016, însă, după mai bine de un an de activitate, cei de la Zona Metropolitană au observat că la dosarul de angajare nu există documentele autentice şi i-au cerut diploma şi foaia matricolă în original pentru a se convinge că acesta îndeplineşte condiţiile pentru ocuparea funcţiei, respectiv absolvirea unor studii de drept.

Deşi a promis că îşi va completa dosarul cu actele solicitate, acest fapt nu s-a mai realizat. Ba mai mult, Sorin Mihalache a depus o cerere prin care solicita transferul pe postul de manager de proiecte, după care a intrat în concediu, iar pe 29 martie 2016 şi-a dat demisia din funcţie.

Plângere făcută la DNA

Pentru clarificarea legalităţii, conducerea ZM i-a mai cerut încă o dată în scris lui Sorin Mihalache să prezinte diploma în original şi cum acesta nu a dat curs solicitării, cenzorul statutar al ZM, Gelu Ciubotaru, care a realizat că este ceva putred la mijloc, a făcut o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie. Dosarul a ajuns ulterior la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, iar în iunie 2016, printr-o adresă oficială, conducerea ZM a solicitat Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi să verifice autenticitatea diplomei de licenţă a cărei copie fusese depusă de Sorin Mihalache la dosar. După numai o săptămâna a venit şi răspunsul – diploma cu seria aferentă fusese emisă pe numele altei persoane, înscrisul cu pricina fiind un fals.

Cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor, iar cercetările aveau să confirme că înscrisul nu este nici măcar o copie a unui document autentic. Apreciind că angajarea s-a făcut prin mijloace frauduloase, întrucât în lipsa diplomei Sorin Mihalache nu ar fi fost angajat pe postul de consilier juridic, cei de la ZM au făcut plângere penală şi pentru înşelăciune.

Fapte recunoscute în faţa anchetatorilor

În primă fază, Sorin Mihalache a făcut uz de dreptul de a nu face declaraţii. Ancheta iniţiată avea să arate că acesta a urmat cursurile Universităţii Hyperion Bucureşti, Facultatea de Drept, în perioada 1992-1996, a susţinut examenul de licenţă în februarie 2000 şi iunie 2000, însă nu a promovat în niciuna din sesiuni. Ba mai mult, copia diplomei cu seria aferentă care apărea la dosar fusese emisă pe numele unui alt bărbat, documentul autentic fiind eliberat în 2006.

Ulterior, în noiembrie 2011, Mihalache s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ocazie cu care a recunoscut falsificarea diplomei şi folosirea ei cu ocazia angajării. Astfel, el a recunoscut că diploma de licenţă, ataşată în copie la dosarul de personal, a fost contrafăcută de el, pe calculator, inspirându-se din diploma soţiei, preluând anumite elemente din aceasta, soţia neştiind nimic din cele întâmplate.

După cum s-a destăinuit el în faţa anchetatorilor, deţinând cunoştinţe avansate de programare pe calculator, de pe motorul de căutare Google a identificat un formular tipizat în care a introdus poza sa şi datele de stare civilă, diploma fiind contrafăcută în aplicaţia informatică Paint şi listată ulterior în format alb-negru.

Cei de la ZM au încercat să recupereze banii plătiţi ca salarii

Cercetările au fost finalizate în martie 2018, când dosarul penal întocmit pe numele acestuia a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Botoşani. În urma procesului, instanţa de judecată l-a condamnat la patru luni şi 10 zile de închisoare, dar a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, Sorin Mihalache fiind obligat să respecte, timp de doi ani, mai multe măsuri şi obligaţii. Totodată, el a fost obligat să restituie Zonei Metropolitane suma de 48.451 de lei.

În 2017, cei de la ZM l-au acţionat în instanţă pe Sorin Mihalache într-o acţiune de răspundere patrimonială, încercând să recupereze pe cale civilă banii primiţi de acesta drept salariu, respectiv 80.108 lei, dintre care 65.251 de lei salariul net încasat şi 14.875 de lei cheltuielile angajatorului. În timpul procesului, avocatul lui Sorin Mihalache a invocat că acesta a fost angajat pe postul de consilier juridic fără nici un fel de concurs sau interviu, ZM oferindu-i postul pe bază CV-ului, unde se putea vedea că acesta nu a ocupat niciodată vreun post de consilier juridic.

Mai mult, Sorin Mihalache s-ar fi ocupat de avizare de proiecte, iar pe linie juridică a avut foarte puţină activitate. În plus, câtă vreme acesta a fost la serviciu şi a îndeplinit toate obligaţiile impuse de conducere, avea dreptul la un salariu. Din aceste motive, cererea respectivă a Zonei Metropolitane a fost respinsă, iar în procesul penal instanţa a considerat că Sorin Mihalache ar trebui să restituie doar diferenţa dintre salariul minim pe economie şi îndemnizaţia încasată nejustificat pentru funcţia de consilier juridic.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...