Sute de botoşăneni au participat ieri după amiază la slujba oficiată la Monumentul Sfintei Cruci de părintele protopop Lucian Leonte, alături de preoţii Petru Fercal, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” şi Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe”. Dacă în alţi ani soborul de preoţi era impresionant, în acest an numărul acestora a fost stabilit de autorităţile judeţului, fiind impus de actualul context epidemiologic.
Au fost oficiate Slujba Aghesmei, Acatistul „Sfintei Cruci” și Rugăciuni de binecuvântare a începutului de an școlar. Din cauza crizei sanitare, nu a mai fost împărţită agheasmă credincioşilor.
Aceştia au primit în schimb lumânări din partea lui Ionel Ţâmpău, cel care a ridicat şi Monumentul Sfintei Cruci.
Atmosfera a fost emoţionantă şi înălţătoare. Cu busuioc şi lumânări aprinse în mâini, botoşănenii s-au rugat şi au cântat alături de preoţi.
În cuvântul de învăţătură, părintele protopop Lucian Leonte a vorbit despre importanţa rugăciunii.
„Sfânta Cruce de aici este cu adevărat catargul corabiei în care ne aflăm cu toții”
”Ne bucurăm că am reușit să ne adunăm aici, lângă acest sfânt catarg al orașului. Pentru că Sfânta Cruce de aici este cu adevărat catargul corabiei în care ne aflăm cu toții, în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu, în care avem speranțe. În această adiere ușoară de vânt răcoros, suntem încredințați că efectul venirii dumneavoastră este adierea ușoară de har, de putere a lui Dumnezeu care pătrunde sufletele tuturor pentru că ați dorit să fiți aici, în fața Sfintei Cruci, împreună cu preoții dumneavoastră. Și cu sufletul deschis să plecați acasă cu Dumnezeu, pentru că de el avem multă nevoie acum și întotdeauna.
Amintiți-vă că această corabie, a celor care îl iubesc pe Dumnezeu și cred în El și trăiesc după Evanghelia Lui a fost și aceea a Apostolilor. Sfântul Petru a și crezut, dar s-a și îndoit și se afunda, când a ieșit de pe corabie, în starea de îngăduință. Să luăm aminte să nu ne îndoim niciodată, pentru că corabia Bisericii nu greșește niciodată țărmul, adică Împărăția lui Dumnezeu. De ce? Pentru că este condusă acolo de Dumnezeu.
Amintiți-vă de asemenea că pe corabia în care se aflau apostolii atunci când Hristos era pe corabie, apostolii au spus <Tu ești Fiul lui Dumnezeu>. Și inima noastră se hrănește din lumina slavei Lui care curge în fiecare suflet, care ne spală, ne limpezește gândurile, ne dă putere să mergem mai departe prin valurile acestea întunecate ale vremurilor pe care le trăim și pe care nu le putem învinge decât stând în corabia Mântuitorului Iisus Hristos, adică în biserică”, a spus părintele protopop.
„Sfânta şi Dumnezeiasca Cruce să ne ferească de tot răul”
Preotul Lucian Leonte i-a îndemnat pe cei prezenţi să participe la Taina Sfântului Maslu. „În seara aceasta sunt încredinţat că buchetul acesta atât de frumos, atât de mare de creştini, de suflete rugătoare, de oameni care simt că au nevoie de Dumnezeu, sunt încredinţat că Dumnezeu a privit cu dragoste spre fiecare dintre noi…Sfânta şi Dumnezeiasca Cruce să ne ferească de tot răul, să ne fie întărire în toate, să ne aducă harul lui Dumnezeu şi să fie aceea care ne acoperă de tot răul”, a concluzionat părintele protopop.
Pe parcursul slujbei, în zonă s-au aflat jandarmi şi poliţişti de la Serviciul Rutier.