Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, acuză guvernarea Dăncilă pentru eșectul acțiunii la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care a respins, joi, recursul formulat în cazul descoperirii unor nereguli la fondurile europene din agricultură. România trebuie să suporte, ca efect, corecții financiare de circa 80 de milioane de euro. Birchall susține că fostul agent guvernamental, Radu Cantar, fostul ministru pentru afaceri europene, Victor Negrescu și premierul Dăncilă sunt responsabili pentru pierderea celor 80 de milioane de euro.
“Cine răspunde pentru plata celor 80 de milioane de euro pe care România va trebui probabil să-i dea înapoi? Radu Cantar care atât de „profesionist” a fost încât a introdus tardiv acţiunea în anulare la Tribunalul UE şi apoi s-a ambiţionat să declare şi recurs în ciuda tuturor evidentelor că se va pierde?
Sau Victor Negrescu, cel care îi era şef direct, care, împreună cu Dragnea şi Olguţa Vasilescu, l-a susţinut să ajungă în această funcţie şi care i-a şi girat aceste acţiuni? Sau poate domnul Daea şi secretarul de stat Potor de la Ministerul Agriculturii care au insistat în Guvern pentru introducerea acţiunilor şi acoperirea pagubei aduse statului român (deşi era evident că metodologiile de calcul ale APIA erau eronate!). Sau poate doamna Dăncilă, care îl ţinea în braţe pe domnul Cantar (nu vreau să îmi mai aduc aminte discuţiile din şedinţele de guvern privind mandatele pentru CJUE). Din aprilie 2019 i-am spus doamnei Dăncilă că o să se piardă la CJUE, exact pe aspectele reţinute de Curte! Sau ar trebui să plătească TOŢI!?”, a scris Ana Birchall pe o reţea de socializare.
Încă din iunie 2018, Comisia Europeană a aplicat României corecții financiar de circa 100 de milioane de euro pentru o serie de nereguli constatate la absorbția unor fonduri europene în agricultură, în perioada 2014-2016, scrie Newsweek.ro.
Este vorba de certificarea plăților directe către fermieri, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), deficiențe privind controale-cheie la măsuri care implică sprijin forferatar din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), verificarea prezenței elevilor la școală, în cadrul facilității prin care li se acordă acestora lapte și efectul financiar al unor decizii ale Comisiei Europene care au redus din plățile intermediare.
Pe 7 septembrie 2018, agentul guvernamental al Guvernului Dăncilă în justiția europeană, Radu Cantar – care avea să demisioneze, între timp, după căderea guvernării PSD, în 2019 – a contestat la Tribunalul UE corecții financiare de 80 de milioane de euro din totalul sumelor imputate de Comisie.
Problema este că Radu Cantar a făcut o confuzie și a depus contestația prea târziu, iar Tribunalul UE i-a respins-o, pe 30 aprilie 2019, fix din acest motiv.