Școlile din Botoșani nu vor avea voie să organizeze deschideri festive odată cu începerea anului școlar. Anunțul a fost făcut de prefectul Dan Nechifor la sfârșitul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) în care s-a stabilit scenariul în care își va desfășura activitatea fiecare unitate de învățământ din județ. Decizia este o lovitură dură pentru politicienii aflați în goană după voturi atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele generale.
„Pe starea de alertă nu vom organiza deschideri festive. Important este ca mesajul autorităților publice județene și locale și, în primul rând, mesajul celor care vor fi în linia întâi la începerea anului școlar, a profesorilor, să ajungă la elevi”, a declarat Dan Nechifor, adăugând că vectorul de „transmisie” trebuie să fie media locală. Potrivit acestuia, mesajul, pe lângă „bucuria reluării școlii”, ar trebui să cuprindă și îndemnuri referitoare la respectarea regulilor de sănătate publică pentru „a putea începe și continua anul școlar în condiții foarte bune și a păstra județul Botoșani pe linia pozitivă pe care este acum”.
Florile nu sunt interzise
Pe rețelele de socializare, în ultimele zile, s-a vorbit foarte mult despre decizii care interzic oferirea tradiționalului buchet de flori educatorilor, învățătorilor sau profesorilor în prima zi de școală. Nici la nivel național și nici la nivel al CJSU nu s-a luat o asemenea decizie. Mai mult, un cadru medical din Direcția de Sănătate Publică (DSP) a precizat că îi va da copilului său un buchet de flori în prima zi de școală.
La rândul său, directorul unei instituții de învățământ de prestigiu din Botoșani a subliniat că nu a luat nici la nivelul școlii pe care o conduce o astfel de decizie. „Este jenant să vorbim despre așa ceva. Nu cred că există vreun cadru didactic care să ceară sau să aștepte de la copii flori. Este un gest de respect, de apreciere unilateral din partea copiilor și părinților, pe care noi nu-l putem cenzura. Vă dați seama în ce postură ridicolă este pus și dascălul și copilul?”, a spus cadrul didactic
Triaj epidemiologic făcut de profesorul de serviciu
O altă provocare îl va reprezenta triajul epidemiologic al elevilor și angajaților instituțiilor de învățământ. Directorul interimar al DSP, Monica Adăscăliței, a declarat că acesta va fi asigurat de către medicii și asistenții de medicină școlară, iar acolo unde aceștia nu există, de către profesorul de serviciu din ziua respectivă. „La prima oră, fiecare diriginte, învățător, educator va mai sta de vorbă cu copiii și va mai face o anchetă în clasă”, a mai subliniat Adăscăliței.
Aceasta a fost completată de către prefectul Dan Nechifor, care a atras atenția că în Ghidurile pentru reluarea școlii, care sunt anexe la Ordinul ministrului Sănătății, există o prevedere în care se spune că părinții au obligația ca în momentul în care copilul pleacă de acasă spre școală să-l verifice. „În condițiile în care au dubii referitoare la temperatură sau starea de sănătate a copilului au obligația să-l țină acasă și să nu-l trimită la școală. Asta suplimentar față de triajul epidemiologic care se va face în școală”, a mai declarat Nechifor.
Înghețarea anului școlar, alternativă pentru cei care nu vor să meargă la școală
Reprezentantul guvernului în teritoriu a mai spus că cei care se tem să-și trimită copiii la școală în actualul context epidemiologic, pot să le înghețe anul școlar. „Este vorba de actul de voință unilateral a unei persoane”, a spus Nechifor, susținând că situația „este prevăzută de legislația română. Adică, mai explicit, dacă vreau să îngheț anul școlar, depun o cerere se aprobă și se îngheață anul școlar. Asta înseamnă că părintele își asumă ca copilul să piardă un an școlar pe motive personale”, a conchis prefectul.