Aproximativ o mie de elevi botoşăneni vor începe noul an şcolar în unităţi care au grupuri sanitare în curte, neracordate la reţeaua de apă şi canalizare. Aceştia învaţă în 21 de şcoli care, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, „nu sunt cuprinse la finanţare, în anul 2020, în nici un program şi ale căror lucrări de realizare a grupurilor sanitare necesare şi oportune şi se pot realiza în anul 2020”. Cele 21 de şcoli botoşănene se regăsesc în lista care include 347 de școli și grădinițe din ţară, publicată de Ministerul Fondurilor Europene.
Lista este o anexă la Ghidul solicitantului pentru programul de finanțare „Consolidarea capacităţii unităților de învățământ preuniversitar de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-CoV-2″, lansat în consultare publică.
Ghidul se adresează școlilor și autorităților locale care pot depune cereri de finanțare pentru a cumpăra “containere sanitare”. Reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene au anunţat că doar școlile din această listă sunt eligibile. În situația în care o unitate de învățământ nu se regăseşte pe această listă, va prezenta avizul Ministerului Educației și Cercetării, care va certifica necesitatea amenajării grupurilor sanitare în vederea derulării în condiții de siguranță sanitară a activității didactice prin dotarea cu containere sanitare mobile, precum și faptul că nu a beneficiat de finanțare anterioară acordată în același scop.
Acest apel de proiecte este necompetitiv „cu depunere continuă, în limita bugetului alocat”.
Astfel, unităţile de învăţământ vor beneficia de finanţare pentru containere mobile sanitare destinate asigurării condițiilor igienico-sanitare minime necesare pentru prevenirea și diminuarea răspândirii potențiale a infecției SARS-CoV-2, respectiv pentru echipamente de protecție medicală de tip măști de protecție medicală, dezinfectanți, combinezoane precum și alte echipamente de acest tip.