Liderii partidelor mici, cum ajung la Botoșani, simt nevoia să se plângă în fața membrilor și a susținătorilor de cât de răi sun colegii lor din marele formațiuni politice, care nu au vrut nici în ruptul capului ca alegerile locale pentru posturile de primari să se țină în două tururi de scrutin.
Primul a fost Eugen Tomac (foto), președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), care, din amfiteatrul Aqua Park-ului de la Cornișa, a transmis că proiectul de lege al formațiunii pe care o conduce a fost blocat în Camera Deputaților de PNL și PSD.
„Ați văzut în ultimii ani, cel puțin în ultimele luni, foarte mulți politicieni spunând: «noi luptăm pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi»… Dar niciun partid nu și-a dorit să revenim în mod real la alegerea primarului în două tururi… Este nevoie de un singur vot, de un singur vot de a deveni lege și a putea vota din nou în două tururi. Niciun partid nu și-a dorit acest lucru. Am apelat și la PNL, și la USR și la alții, dar nimeni n-a vrut să susțină acest demers pentru a reuși să le redăm românilor șansa să-l aleagă pe cel mai bun în fruntea comunității”, a declarat Tomac.
„E foarte greu să îl baţi pe primul în funcţie dintr-un singur tur”
La rândul său, Victor Ponta este convins că alegerile locale dintr-un singur tur vor permite ca aproximativ 3.000 din totalul celor 3.200 de primari din România să obţină un nou mandat. „Oamenii nu înţeleg de ce facem alegeri că dintr-un tur, cum s-au înţeles PNL cu PSD, oricum o să iasă din 3.200 de primari probabil 3.000 ies din nou în funcţie. Doar că unii au plecat de la partidul lor. Eu sunt foarte corect din punctul ăsta de vedere. Şi primarii de mari municipii, pe care îi va câştiga Pro România, favoriţi sunt cei care sunt deja în funcţii. E foarte greu să îl baţi pe primul în funcţie dintr-un singur tur. Eu cred că puteam şi la Botoşani să câştigăm fără probleme, dacă erau două tururi. Dintr-un tur, cel în funcţie e favorit”, a declarat liderul Pro România în fața jurnaliștilor agreați de organizația locală a partidului său.
Prevederea potrivit căreia primarii se aleg prin scrutin uninominal, într-un singur tur, a fost introdusă, în premieră după 1989, la alegerile locale din 2012. Modificarea legislativă a fost inițiată de PDL, partid controlat la vremea respectivă de Traian Băsescu, liderul informal al PMP. PDL a dispărut de pe scena politică după fuziunea prin absorbție cu PNL în 2014.
Mulți dintre cei care au inițiat și votat alegerea primarilor într-un singur tur sunt în prezent senatori sau deputați PNL, Gabriel Andronache, Gheorghe Tinel, Corneliu Olar, Badea Viorel Riceard, Alexandru Pereș, sau PMP, Petru Movilă. La vremea respectivă, social-democrații, deși s-au numărat printre inițiatorii legii, au combătut proiectul în Parlament și au votat împotriva adoptării acestuia. Ulterior, s-a încercat de două ori revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar PSD, care între timp și-a dat seama că este avantajat de sistemul impus de PDL, s-a opus și a reușit să blocheze modificarea legii. Acum nici PNL nu și-a mai dorit revenirea la două tururi, mai ales după ce a preluat anul trecut puterea și a reușit să aspire numeroși primari de la PSD.