Mulţi angajaţi din sistemul educaţional botoşănean iau în calcul boicotarea deschiderii noul an de învăţământ. Aceştia sunt nemulţumiţi că nu au fost majorate salariile, începând cu 1 septembrie şi că trebuie să-şi cumpere singuri materiale de protecţie. Mai mult, deşi mai este o săptămână până la revenirea elevilor în şcoli, nu se ştie cu exactitate care va fi programul de lucru. „Avem foarte multe solicitări de la colegi să nu începem şcoala, să protestăm, însă nu ştim cum să ne armonizăm cu situaţia actuală”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI).
Potrivit liderului LSI, responsabilitatea a fost pasată de la nivel central către autorităţile locale şi mai departe către directori şi personalul din şcoli. „Suntem nemulţumiţi pentru că, din martie, de când s-au întrerupt cursurile şi până acum nu s-a făcut nimic. Nu sunt făcute achiziţii, nici măcar măşti nu ni se asigură pentru că nu sunt bani. Este o fugă de asumare a responsabilităţii şi lucrurile se vor întâmpla de la sine. Ce va fi, va fi. Noi vom încerca să ne facem datoria”, a explicat Liviu Axinte.
În multe şcoli, conform celor transmise conducerii LSI de către membrii de sindicat, este agreat programul care va presupune venirea elevilor prin rotaţie la şcoală. Altfel spus, nu se poate aplica scenariul verde, în condiţiile în care nu există suficient spaţiu şi mobilier adecvat. Referindu-se la pregătirea şcolilor, liderul LSI a arătat că nu este normal să li se ceară părinţilor să cumpere bănci, separatoare, lămpi ultraviolete. „Ce e asta? Autorităţile unde sunt? Se ocupă de alegeri? Autorităţile locale trebuie să investească în şcoli. Nu ştim ce o să fie, noi vrem să facem ore, dar nu avem condiţii. Toată lumea este îngrijorată şi nu ştie cum se va derula activitatea”, a menţionat Liviu Axinte.
Solicitarea necesarului de norme suplimentare – un exerciţiu de imagine
Conducerile de şcoli au făcut în urmă cu câteva săptămâni un inventar al spaţiilor şi au transmis şi date privind necesarul de norme suplimentare. „Acele solicitări au fost doar un exerciţiu de imagine. Nu s-a angajat nici un om în plus. Marea problemă este la personalul nedidactic. Dacă în spitale s-au mai angajat oameni pe perioadă determinată, la noi nu s-a aprobat nimic, nu s-a suplimentat numărul de posturi. Măsurile de igienizare presupun dublarea muncii pentru personalul nedidactic. Într-un liceu cu o mie de copii nu se poate face curăţenie şi dezinfecţie cu trei femei de serviciu”, a concluzionat Liviu Axinte.
Unele cadre didactice botoşănene ar fi de acord ca activitatea cu elevii să înceapă pe 1 octombrie, mai ales că în multe unităţi vor fi amenajate şi secţii de votare.