Aflat în vizită electorală în județul Botoșani, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat o idee cel puțin năstrușnică și anume cea a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, motivând că riscul de expunere al populaţiei la pandemia de Covid ar fi mult mai mic. „Eu cred că, dacă s-ar comasa alegerile, riscul de expunere al populaţiei ar fi mult mai mic. Normal ar trebui să fie o discuţie provocată de către Guvern, nu de către Parlament, cu Parlamentul, transparent, fără nicio problemă”, a afirmat Ciolacu.
Lăsând la o parte că data alegerilor locale a fost agreată de liderii marilor partide politice și stabilită prin lege în Parlament, modificarea putându-se face tot de către legislativ. Mesajul este contradictoriu, pentru că mai întâi cerem amânarea alegerilor, apoi milităm în fața electoratului botoșănean pentru redeschiderea parcurilor de joacă, motivat de faptul că riscul de infectare ar fi neglijabil.
Apoi, pregătirile pentru alegeri sunt foarte avansate. Din punct de vedere organizatoric s-au tras la sorți chiar și operatorii de tabletă ce vor fi prezenți în secțiile de vot și a început deja tehnoredactarea buletinelor de vot, care este un proces foarte migălos, ținând cont că la nivel de județ doar unul este comun pentru toate unitățile administrativ-teritoriale (UAT), în timp ce trei buletine sunt diferite pentru fiecare UAT în parte.
„Stabilirea datei a fost făcută când lucrurile erau sub control”
În replică, liderul social-democrat a subliniat că alegerile locale pot fi „îngheţate”, arătând că stabilirea datei de 27 septembrie a fost făcută atunci „când lucrurile erau sub control”, iar acum „avem cea mai mare mortalitate”. „Rămân aceiaşi candidaţi. Se îngheaţă de unde este şi se reia din acelaşi loc altă dată. Stabilirea datei a fost făcută când lucrurile erau sub control. Între timp, mă uit şi eu, avem cea mai mare mortalitate, ATI-ul este blocat, nu se ştie ce se întâmplă cu şcolile”, a adăugat preşedintele PSD.
Parlamentul a stabilit data alegerilor locale pe 8 iulie, când numărul cazurile de infectări cu coronavirus, deși mai mic decât acum, se dubla practic de la o săptămână la alta, bătând record după record. Astfel, dacă la sfârșitul lunii iunie vorbeam de mai puțin de 300 de cazuri pe zi, la sfârșitul primei săptămâni a lunii iulie numărul cazurilor sărise deja spre 600, pentru ca în a doua jumătate a lunii să spargă mia de cazuri noi pe zi.
Miza amânării alegerilor ar fi ca PSD să se mai mențină în opoziție pentru a mai capitaliza electoral în condițiilor gafelor făcute de actuala putere, dar, de aproape un an de când liberalii au preluat guvernarea, sondajele arată că social-democrații nu au capitalizat nimic, ci din contra au scăzut apropiindu-se de pragul de 20%.