Mai e mai puțin de o lună până la alegerilor locale, iar numele candidaților nu a devenit public pe platforma dedicată scrutinului din această toamnă, locale2020.bec.ro/candidati/. Asta, deși, potrivit calendarului electoral, acestea trebuiau să devină publice de mai mult de o săptămână.
Numele și datele candidaților au fost introduse pe platformă de către statisticienii din întreaga țară, dar imediat ce candidaturile au rămas definitive și au fost validate, acestora li s-a restricționat accesul. Mai mult, funcționarilor care au introdus datele li s-au transmis mail-uri prin care au fost avertizați că datele au caracter personal și nu sunt publice. Asta în condițiile în care, la momentul depunerii candidaturilor, persoanele în cauză iau act de faptul că anumite date cu caracter personal vor deveni publice.
De fapt, în primele 24 de ore după ce birourile electorale au acceptat candidaturile, datele celor care intră în cursa electorală au fost fișate la aviziere sau pe geamurile birourilor electorale pentru a se putea depune contestații. Ulterior, listele au fost ridicate de către membrii birourilor electorale, iar majoritatea datelor au fost blurate, fiind disponibile doar numele și partidele din care fac parte candidații.
„Am vrut să văd cine candidează la noi în comună, dar nu am reușit”
Unele primării au afișat pe propriile site-uri procesele verbale ale birourilor electorale, inclusiv cele referitoare la tragerile la sorți a pozițiilor pe buletinele de vot. Foarte multe nu au făcut, însă, acest lucru, preferând afișajul la avizierele de la sediu.
„Am vrut să văd cine candidează la noi în comună, dar nu am reușit. Am vorbit cu mama acasă, iar ea nu-i știe pe toți. Cert e că va candida actualul primar, care e de la PSD, un profesor de la PNL și vreo doi-trei candidați de prin satele vecine. Mama nu a știu să-mi spună cine sunt și în consecință nici eu nu am putut-o sfătui cu cine ar fi mai bine să voteze. Cel mai probabil, pentru că e și în vârstă, nu va merge la vot”, a declarat Mihaela A., o botoșăneancă originară dintr-o comună din aproprierea Prutului și care s-a stabilit de ceva ani în Spania.
Realitatea e că în numele Regulamentului general privind protecția datelor, mai cunoscut public ca Regulament GDPR, autoritățile au ajuns să blocheze accesul la tot mai multe informații, fie pur și simplu prin nepublicare, fie prin anonimizare.