spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomePrima PaginăCondamnați la nemurire din cauza datoriilor

Condamnați la nemurire din cauza datoriilor

♦ Aproape 1.200 de vârstnici botoșăneni au popriri pe pensii pentru datorii care pornesc de la câteva sute de lei și ajung până la milioane de euro.
♦ Aceștia din urmă ar trebui să mai trăiască sute sau chiar mii de ani pentru a le putea stinge.

Un pensionar botoșănean este „condamnat” să trăiască 1.250 de ani pentru a-și plăti datoriile.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În calitate de terţ poprit, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Botoşani este obligată de lege să înregistreze popririle care vin de la diverşi creditori: credite de la bănci, CAR-uri, executori judecătoreşti, furnizori de utilităţi sau taxe şi impozite. Astfel, se face că, în această lună, instituția a pus poprire pe 1.195 de pensii, cu 1.500 mai puțin decât în octombrie 2019.

Datorie de 1,5 milioane de euro

Cea mai mare datorie pentru care CJP Botoșani a pus poprire pe pensie este de 7.080.279 de lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro. Pensionarul dator vândut încasează lunar o pensie de 1.896 de lei, dar aceasta nu poate fi executată silit în întregime, legislația prevăzând un plafon minim de care creditorii nu se pot atinge. Pe numele lui, la CJP Botoșani au ajuns patru popriri, iar în contul fiecăreia se opresc câte 118 lei lunar, adică 472 de lei de tot. Astfel, pentru a stinge datoriile acumulate, el ar mai trebui să mai trăiască încă 1.250 de ani, adică vreo 16-17 vieți. Dacă ar fi să i se oprească toată pensia în contul datoriilor, atunci tot ar mai trebui să trăiască peste 311 de ani, adică încă vreo patru vieți.

Nu este singura datorie uriașă pentru care s-au cerut popriri la CJP Botoșani. De asemenea, pensia unui vârstnic este dijmuită lunar cu câte 1.070 de lei, după ce i-au fost instituit două popriri de câte 535 de lei, în contul unei datorii de 2,6 milioane de lei (n.r. – ceva mai bine de jumătate de milion de euro). Acesta are o pensie de 2.158 de lei. Pentru a stinge datoriile acumulate acesta ar trebui să trăiască peste 200 de ani, adică încă trei vieți de acum încolo! Și în cazul lui dacă i s-ar opri toată pensia, tot ar trebui să mai trăiască măcar o viață, adică 100 de ani!

Cel de al treilea datornic are de stins creanțe de aproape două milioane de lei. Și în cazul lui, chiar dacă are o pensie mult mai mare, 6.174 de lei, tot i-ar mai trebui câteva zeci de ani să-și achite datoriile. Dacă i s-ar reține toate veniturile vorbim de 27 de ani.

Pensionarii cu datorii mici și le-au achitat

„CJP Botoșani are calitatea de terț poprit în relația pensionarilor cu diferite instituții, autorități publice locale, persoane fizice sau juridice îndreptățite să recupereze debite în baza unor titluri executorii sau dispoziții de poprire. Majoritatea debitelor reprezintă datorii din credite bancare, în nume propriu sau în calitate de giranți, furnizori de utilități publice, taxe și impozite locale”, a declarat Cristina-Elena Anton, directorul executiv al CJP Botoșani.

Oficialul a ținut să remarce scăderea numărului de popriri în ultimul an. Acest lucru s-a datorat în principal achitării datoriilor mici ale pensionarilor la utilități și taxele locale.

De asemenea, au fost cazuri și când datoriile s-au prescris sau vârstnicii datornici au decedat. Este și cazul marilor datornici de anul trecut. În octombrie 2019, cel mai mare datornic trebuia să restituie aproape zece milioane de lei, în timp ce următorii doi peste șapte milioane fiecare.

Nu se poate pune poprire pe toată pensia

În cazul decesului, dacă moștenitorii nu-și dezbat succesiunea, atunci datoriile nu pot fi recuperate de la ei.

În contul unei datorii nu se poate reţine mai mult de o treime din pensie sau jumătate, dacă este vorba de două sau mai multe datorii, dar astă fără a se coborî sub plafonul minim pentru subzistență, care reprezintă 50% din salariul minim net, adică 673 de lei.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-1.4 ° C
-1.4 °
-1.4 °
85 %
2.2kmh
50 %
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...